Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen of vernieuwen kan alleen op afspraak. U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na de aanvraag ook persoonlijk ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Aanvraag rijbewijs

Meenemen

  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al hebt (dit geldt ook voor het brommerrijbewijs)
  • Bij eerste aanvraag: een paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument
  • Een goed gelijkende pasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let u op de eisen. U kunt vooraf aan uw afspraak ook een pasfoto maken in het gemeentehuis. Een pasfoto maken in het gemeentehuis is mogelijk vanaf een lengte van 1.50 m. Het pasfotohokje is niet geschikt voor mensen met een zeer lichte haarkleur, ook niet voor mensen met een fysieke beperking bij het opstaan of draaien. Maakt u gebruik van het pasfotohokje? Kom dan 10 minuten eerder dan uw afspraak naar het gemeentehuis.
  • Een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag. Voor uw en onze veiligheid kunt u aan de balie uitsluitend pinnen

Prijs

Kosten rijbewijs.
Product Prijs 
Rijbewijs € 41,00
Spoedtoeslag € 34,10

Verlies of diefstal

Is uw rijbewijs gestolen of bent u het verloren? Vraag dan via de pagina 'rijbewijs met verklaring van verlies of diefstal' een nieuw rijbewijs aan.

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen hebt u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen of bus of motor). Dit heet een gezondheidsverklaring. Deze is ook nodig voor het afleggen van het praktijkexamen voor het rijbewijs A, B, BE of T. Een gezondheidsverklaring kunt u ook digitaal aanvragen bij het CBR.

Spoedprocedure

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag.
Als u het rijbewijs voor 12:30 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag vanaf 09:00 uur afhalen. Is de spoedaanvraag na 12:30 uur gedaan, dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen ophalen. De gemeente kan niet garanderen dat uw rijbewijs de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. 

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze pas vraagt u aan bij de RDW.

Heeft de Brexit gevolgen voor mijn rijbewijs?

Lees hier meer informatie op de website van de RDW