Lees pagina voor

Paspoort met verklaring van verlies of diefstal

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing bij de politie. U doet meteen aangifte van uw verloren of gestolen identiteitsbewijs bij de gemeente. Vraagt u een nieuw paspoort aan, maak online een afspraak.

Vraagt u geen nieuw paspoort aan of vraagt u die op een later tijdstip aan, dan moet u het formulier verklaring vermissing reisdocument invullen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. Dit formulier en meer informatie vindt u op de pagina vermissing reisdocument. Als u niet direct een nieuw reisdocument aanvraagt, is het toch verstandig om een verklaring van vermissing af te leggen. De overheid registreert dan het documentnummer van uw vermiste paspoort of identiteitskaart. Deze registratie draagt bij aan de strijd tegen identiteitsfraude.

Een paspoort moet persoonlijk aangevraagd worden, dit geldt ook voor minderjarigen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • Een goed gelijkende pasfoto. Let u op de eisen. U kunt vooraf aan uw afspraak ook een pasfoto maken in het gemeentehuis. Een pasfoto maken in het gemeentehuis is mogelijk vanaf een lengte van 1.50 m. Het pasfotohokje is niet geschikt voor mensen met een zeer lichte haarkleur. Maakt u gebruik van het pasfotohokje? Kom dan 10 minuten eerder dan uw afspraak naar het gemeentehuis.
  • Een bankpas. Voor uw en onze veiligheid kunt u aan de balie uitsluitend pinnen
  • Kinderen jonger dan 18 jaar moeten schriftelijke toestemming meenemen van beide ouders of van degene die het gezag heeft. Dit formulier moet volledig ingevuld en ondertekend meegenomen worden samen met een origineel identiteitsbewijs (of een kopie daarvan) van beide ouders of van degene die het gezag heeft

Kosten

Kosten paspoort 
Product Prijs  Geldigheidsduur
Paspoort vanaf 18 jaar € 77,79 10 jaar geldig
Paspoort tot 18 jaar € 58,83 5 jaar geldig
Toeslag bij spoed € 52,96  

Valse meldingen

Valse meldingen worden streng aangepakt. Bij vermoeden van misbruik verwijzen we de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek.

Afspraak

Wij werken uitsluitend op afspraak. Plan uw afspraak via onze website in of bel naar 14 0418.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.
Als u het paspoort vóór 12:30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden opgehaald. De gemeente kan niet garanderen dat uw paspoort de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind/kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Bij de paspoortcontrole moet u met een toestemmingsformulier (Deze link gaat naar een externe website) aantonen dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Meer informatie over ‘reizen met kinderen’ vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).

Heeft de Brexit gevolgen voor mijn Nederlandse Identiteitskaart?

Bekijk voor meer informatie de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).