Lees pagina voor

Paspoort

Een paspoort vraagt u op afspraak aan bij de gemeente. U kunt uw paspoort 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk, zonder afspraak ophalen. U betaalt het paspoort bij de aanvraag. 

Een paspoort moet persoonlijk aangevraagd worden, dit geldt ook voor minderjarigen.
Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Let op!Let op: in 2024 verwachten we extra drukte omdat reisdocumenten in 2014 10 jaar geldig zijn geworden. Dit betekent dat deze documenten in 2024 verlengd moeten worden. Daarom is ons advies om minimaal 4 weken van tevoren een afspraak in te plannen.

Aanvraag paspoort met verklaring van verlies of diefstal

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • Een goed gelijkende pasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let u op de eisen. U kunt vooraf aan uw afspraak ook een pasfoto maken in het gemeentehuis. Een pasfoto maken in het gemeentehuis is mogelijk vanaf een lengte van 1.50 m. Het pasfotohokje is niet geschikt voor mensen met een zeer lichte haarkleur. Maakt u gebruik van het pasfotohokje? Kom dan 10 minuten eerder dan uw afspraak naar het gemeentehuis.
  • Een bankpas. Voor uw en onze veiligheid kunt u aan de balie uitsluitend pinnen
  • Kinderen jonger dan 18 jaar moeten schriftelijke toestemming meenemen van beide ouders of van degene die het gezag heeft. Dit kan op de pagina ‘indienen toestemmingsformulier’ of online via de blauwe button ‘indienen toestemmingsformulier’ hieronder. Wij hebben de toestemming dan meteen beschikbaar bij uw afspraak. Let op: uw toestemming is 28 dagen geldig. Binnen deze tijd moet het kind het paspoort aanvragen.

Indienen toestemmingsformulier (Deze link gaat naar een externe website)

Kosten

 
Product Prijs  Geldigheidsduur
Paspoort vanaf 18 jaar € 83,87 10 jaar geldig
Paspoort tot 18 jaar € 63,42 5 jaar geldig
Toeslag bij spoed € 55,00  

Verlies of diefstal

Is uw paspoort gestolen of bent u het verloren? Geef de vermissing door en vraag dan via de pagina 'paspoort met verklaring van verlies of diefstal' een nieuw paspoort aan.

Spoedaanvraag

In noodgevallen kunt u een spoedaanvraag doen. Dit kan op afspraak. Als u het paspoort vóór 12:30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag in principe worden opgehaald. De gemeente kan niet garanderen dat uw paspoort de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra geld.

Tweede paspoort aanvragen

U kunt een tweede Nederlands paspoort aanvragen als u veel reist voor zaken of uw beroep. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een tweede paspoort aan te kunnen vragen.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind/kinderen naar het buitenland? En hebt u een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Bij de paspoortcontrole moet u met een toestemmingsformulier aantonen dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Meer informatie over ‘reizen met kinderen’ vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee (Deze link gaat naar een externe website).

Heeft de Brexit gevolgen voor mijn Nederlandse Identiteitskaart?

Lees hier meer informatie op de website van Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).