Lees pagina voor

Vermissing reisdocument

Als u niet direct een nieuw reisdocument aanvraagt, is het toch verstandig om een verklaring van vermissing af te leggen. De overheid registreert dan het documentnummer van uw vermiste paspoort of identiteitskaart. Deze registratie draagt bij aan de strijd tegen identiteitsfraude. Gebruik hiervoor onderstaande button.

Bent u in het buitenland en bent u uw reisdocument kwijt? Meld dit dan bij de plaatselijke politie en geef uw vermissing door via onderstaande button.

Vermissing paspoort of identiteitskaart online doorgeven (Deze link gaat naar een externe website)

Paspoort of identiteitskaart teruggevonden?

Vindt u uw paspoort of identiteitskaart terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij uw gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar. De gemeente vernietigt het document om fraude en misbruik te voorkomen.

Paspoort of identiteitskaart kwijt in buitenland

Bent u in het buitenland uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Vraag daarna meteen een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan (noodpaspoort of laissez-passer). Hiermee kunt u terug naar Nederland reizen. Deze aanvraag doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Nederlanders op Curaçao, Sint Maarten of Aruba die hun reisdocument kwijt zijn, moeten na melding bij de politie naar het Kabinet van de Gouverneur ter plaatse. Hier kunt u een nieuw reisdocument aanvragen.

Gestolen of verloren reisdocument vervangen

Het is niet verplicht uw gestolen of verloren paspoort of identiteitskaart te vervangen. Bijvoorbeeld als u uw identiteitskaart kwijt bent en u ook een paspoort heeft. U bent wel verplicht om een identiteitsbewijs te hebben om te voldoen aan de identificatieplicht. Heeft u die niet, maak dan een afspraak om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen.

Valse meldingen

Valse meldingen worden streng aangepakt. Bij vermoeden van misbruik verwijzen we de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek