Lees pagina voor

Identiteitskaart met verklaring verlies of diefstal

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing bij de politie. U doet meteen aangifte van uw verloren of gestolen identiteitsbewijs bij de gemeente. Maak online een afspraak (Deze link gaat naar een externe website) voor het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. U kunt uw identiteitskaart 5 werkdagen na de aanvraag weer persoonlijk ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Vraagt u geen nieuwe identiteitskaart aan of vraagt u die op een later tijdstip aan, dan moet u het formulier verklaring vermissing reisdocument invullen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. Dit formulier en meer informatie vindt u op de pagina vermissing reisdocument.Als u niet direct een nieuw reisdocument aanvraagt, is het toch verstandig om een verklaring van vermissing af te leggen. De overheid registreert dan het documentnummer van uw vermiste paspoort of identiteitskaart. Deze registratie draagt bij aan de strijd tegen identiteitsfraude.

De identiteitskaart moet persoonlijk aangevraagd worden, dit geldt ook voor minderjarigen.

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u in uw bezit heeft. Ook als ze zijn verlopen
  • Een goed gelijkende pasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let u op de eisen? U kunt vooraf aan uw afspraak ook een pasfoto maken in het gemeentehuis. Een pasfoto maken in het gemeentehuis is mogelijk vanaf een lengte van 1.50 m. Het pasfotohokje is niet geschikt voor mensen met een zeer lichte haarkleur, ook niet voor mensen met een fysieke beperking bij het opstaan of draaien. Maakt u gebruik van het pasfotohokje? Kom dan 10 minuten eerder dan uw afspraak naar het gemeentehuis.
  • Een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag. Voor uw en onze veiligheid kunt u aan de balie uitsluitend pinnen
  • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten daarnaast een schriftelijke toestemming meenemen van beide ouders of van degene die het gezag heeft: Verklaring afgifte reisdocument minderjarigen tot 12 jaar, geprint en ondertekend en een origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft

De identiteitskaart moet persoonlijk aangevraagd worden, dit geldt ook voor minderjarigen.

Kosten

Leeftijd Prijs Geldigheidsduur
0-18 jaar € 37,95 5 jaar
Vanaf 18 jaar €70,31 10 jaar
Toeslag bij spoed €55,00  

Valse meldingen

Let op!Valse meldingen worden streng aangepakt.
Bij vermoeden van misbruik verwijzen we de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek.

Spoedprocedure

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.
Als u de identiteitskaart vóór 12.30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag in principe worden opgehaald. De gemeente kan niet garanderen dat uw identiteitskaart de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Afspraak

Wij werken uitsluitend op afspraak. Plan uw afspraak via onze website in of bel naar 14 0418.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind/kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Bij de paspoortcontrole moet u met een toestemmingsformulier (Deze link gaat naar een externe website) aantonen dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Meer informatie over ‘reizen met kinderen’ vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).