Lees pagina voor

Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u op afspraak aan bij de gemeente. U kunt uw identiteitskaart 5 werkdagen na de aanvraag weer persoonlijk ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

De identiteitskaart moet persoonlijk aangevraagd worden, dit geldt ook voor minderjarigen.

Let op!Let op: Reizen naar het Verenigd Koninkrijk alleen nog met paspoort mogelijk.

Als gevolg van de Brexit kan alleen nog met een paspoort naar het VK worden gereisd. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Burgers die onder het Terugtrekkingsakkoord vallen (dat zijn burgers die op of voor 31 december 2020 in het VK wonen) kunnen tot en met eind 2025 gebruikmaken van hun ID-kaart. De landen die onder het VK vallen zijn: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Nieuw: Nederlandse identiteitskaart met inlogfunctie DigiD

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Raadpleeg voor alle actuele informatie de website van DigiD (Deze link gaat naar een externe website).

Let op!Let op: in 2024 verwachten we extra drukte omdat reisdocumenten in 2014 10 jaar geldig zijn geworden. Dit betekent dat deze documenten in 2024 verlengd moeten worden. Daarom is ons advies om minimaal 4 weken van tevoren een afspraak in te plannen.

Aanvraag identiteitskaart met verklaring verlies of diefstal (Deze link gaat naar een externe website)

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u in uw bezit heeft. Ook als ze zijn verlopen
  • Een goed gelijkende pasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let u op de eisen? U kunt vooraf aan uw afspraak ook een pasfoto maken in het gemeentehuis. Een pasfoto maken in het gemeentehuis is mogelijk vanaf een lengte van 1.50 m. Het pasfotohokje is niet geschikt voor mensen met een zeer lichte haarkleur, ook niet voor mensen met een fysieke beperking bij het opstaan of draaien. Maakt u gebruik van het pasfotohokje? Kom dan 10 minuten eerder dan uw afspraak naar het gemeentehuis.
  • Een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag. Voor uw en onze veiligheid kunt u aan de balie uitsluitend pinnen
  • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten daarnaast een schriftelijke toestemming meenemen van beide ouders of van degene die het gezag heeft. Dit kan online via de blauwe button ‘indienen toestemmingsformulier’ hieronder. Wij hebben de toestemming dan meteen beschikbaar bij uw afspraak.
    Let op: uw toestemming is 28 dagen geldig. Binnen deze tijd moet het kind de ID-kaart aanvragen.

    Hebt u geen DigiD? Gebruik dan de Verklaring afgifte reisdocument minderjarigen tot 12 jaar, en neem deze geprint en ondertekend mee naar de afspraak samen met een  origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.

Let op!De identiteitskaart moet persoonlijk aangevraagd worden, dit geldt ook voor minderjarigen.

 

Indienen toestemmingsformulier (Deze link gaat naar een externe website)

Kosten

Leeftijd Prijs Geldigheidsduur
0-18 jaar € 40,92 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 75,80 10 jaar
Toeslag bij spoed € 55,00  

Verlies of diefstal

Is uw identiteitskaart gestolen of bent u het verloren? Geef de vermissing door en vraag dan via de pagina 'Identiteitskaart met verklaring van verlies of diefstal' een nieuw identiteitskaart aan.

Spoedaanvraag

In noodgevallen kunt u een spoedaanvraag doen. Dit kan op afspraak. Als u de identiteitskaart vóór 12:30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag in principe worden opgehaald. De gemeente kan niet garanderen dat uw identiteitskaart de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind/kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Bij de paspoortcontrole moet u met een toestemmingsformulier aantonen dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Meer informatie over ‘reizen met kinderen’ vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).