Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u op afspraak aan bij de gemeente. U kunt uw identiteitskaart 5 werkdagen na de aanvraag weer persoonlijk ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.
De identiteitskaart moet persoonlijk aangevraagd worden, dit geldt ook voor minderjarigen.

Aanvraag identiteitskaart

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u in uw bezit heeft. Ook als ze zijn verlopen
  • Een goed gelijkende pasfoto. Let u op de eisen? U kunt vooraf aan uw afspraak ook een pasfoto maken in het gemeentehuis. Een pasfoto maken in het gemeentehuis is mogelijk vanaf een lengte van 1.50 m. Het pasfotohokje is niet geschikt voor mensen met een zeer lichte haarkleur, ook niet voor mensen met een fysieke beperking bij het opstaan of draaien. Maakt u gebruik van het pasfotohokje? Kom dan 10 minuten eerder dan uw afspraak naar het gemeentehuis.
  • Een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag. Voor uw en onze veiligheid kunt u aan de balie uitsluitend pinnen
  • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten daarnaast een schriftelijke toestemming meenemen van beide ouders of van degene die het gezag heeft. Dit kan online via de blauwe button ‘indienen toestemmingsformulier’ hieronder. Wij hebben de toestemming dan meteen beschikbaar bij uw afspraak.
    Let op: uw toestemming is 28 dagen geldig. Binnen deze tijd moet het kind de ID-kaart aanvragen.

    Hebt u geen DigiD? Gebruik dan de Verklaring afgifte reisdocument minderjarigen tot 12 jaar, en neem deze geprint en ondertekend mee naar de afspraak samen met een  origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.

De identiteitskaart moet persoonlijk aangevraagd worden, dit geldt ook voor minderjarigen.

Indienen toestemmingsformulier

Prijs

Kosten identiteitskaart
Leeftijd Prijs  Geldigheidsduur
0-18 jaar € 30,73 5 jaar
Vanaf 18 jaar   € 58,31 10 jaar
Spoedtoeslag € 49,86  

Spoedprocedure

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.
Als u de identiteitskaart vóór 12.30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag in principe worden opgehaald. De gemeente kan niet garanderen dat uw identiteitskaart de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind/kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Bij de paspoortcontrole moet u met een toestemmingsformulier aantonen dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Meer informatie over ‘reizen met kinderen’ vindt u op de website van de Rijksoverheid.