Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u op afspraak aan bij de gemeente. U kunt uw identiteitskaart 5 werkdagen na de aanvraag weer persoonlijk ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.
De identiteitskaart moet persoonlijk aangevraagd worden, dit geldt ook voor minderjarigen.

Is uw identiteitskaart vermist of gestolen? Maak dan een afspraak via de button Aanvraag identiteitskaart met verklaring van verlies of diefstal

Aanvraag identiteitskaart

Aanvraag identiteitskaart met verklaring van verlies of diefstal

Meenemen

Identiteitskaart

 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u in uw bezit heeft. Ook als ze zijn verlopen
 • Een goed gelijkende pasfoto. Let u op de eisen? U kunt vooraf aan uw afspraak ook een pasfoto maken in het gemeentehuis. Een pasfoto maken in het gemeentehuis is mogelijk vanaf een lengte van 1.50 m. Het pasfotohokje is niet geschikt voor mensen met een zeer lichte haarkleur, ook niet voor mensen met een fysieke beperking bij het opstaan of draaien. Maakt u gebruik van het pasfotohokje? Kom dan 10 minuten eerder dan uw afspraak naar het gemeentehuis.
 • Een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag. Voor uw en onze veiligheid kunt u aan de balie uitsluitend pinnen
 • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten daarnaast een schriftelijke toestemming meenemen van beide ouders of van degene die het gezag heeft: Verklaring afgifte reisdocument minderjarigen tot 12 jaar, geprint en ondertekend en een origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft
 • Bij vermissing of diefstal een proces-verbaal van de politie.

Identiteitskaart met verklaring van verlies of diefstal

 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u in uw bezit heeft. Ook als ze zijn verlopen
 • Een goed gelijkende pasfoto. Let u op de eisen. U kunt vooraf aan uw afspraak ook een pasfoto maken in het gemeentehuis. Een pasfoto maken in het gemeentehuis is mogelijk vanaf een lengte van 1.50 m. Het pasfotohokje is niet geschikt voor mensen met een zeer lichte haarkleur, ook niet voor mensen met een fysieke beperking bij het opstaan of draaien. Houd rekening met extra tijd als u gebruik maakt van het pasfotohokje.
 • Een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag. Voor uw en onze veiligheid kunt u aan de balie uitsluitend pinnen
 • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten daarnaast een schriftelijke toestemming meenemen van beide ouders of van degene die het gezag heeft:  Verklaring afgifte reisdocument minderjarigen tot 12 jaar (PDF, 34.0 kB), geprint en ondertekend en een origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft

De identiteitskaart moet persoonlijk aangevraagd worden, dit geldt ook voor minderjarigen.

Prijs

Kosten identiteitskaart
Leeftijd   Prijs  Geldigheidsduur
0-18 jaar   € 29,95 5 jaar
Vanaf 18 jaar     € 56,83 10 jaar
Spoedtoeslag   € 48,60  

Spoedprocedure

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.
Als u de identiteitskaart vóór 12.30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag in principe worden opgehaald. De gemeente kan niet garanderen dat uw identiteitskaart de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing bij de politie. U doet meteen aangifte van uw verloren of gestolen identiteitsbewijs bij de gemeente. Maak online een afspraak voor het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. Vraagt u geen nieuwe identiteitskaart aan, dan moet u het formulier verklaring vermissing reisdocument invullen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. Dit formulier en meer informatie vindt u op de pagina vermissing reisdocument.

Afspraak

Wij werken uitsluitend op afspraak. Plan uw afspraak via onze website in of bel naar 14 0418.

Valse meldingen

 • Valse meldingen worden streng aangepakt.
 • Bij vermoeden van misbruik verwijzen we de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind/kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Bij de paspoortcontrole moet u met een toestemmingsformulier aantonen dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Meer informatie over ‘reizen met kinderen’ vindt u op de website van de Rijksoverheid.