Lees pagina voor

Strooiroutes

Ieder jaar tussen 1 november en 1 mei staan in Maasdriel de strooiwagens klaar om te kunnen strooien als dat nodig is. Als er gladheid wordt verwacht gaat de strooiploeg al op pad om preventief te strooien.

Waar wordt er gestrooid?

Op de kaart kunt u zien waar bij gladheid gestrooid wordt. De hoofdwegen, aangegeven in het rood, en de fietspaden, aangegeven in het blauw, hebben de hoogste prioriteit. Deze wegen worden als eerste gestrooid. Daarna worden de groen gearceerde wegen gestrooid.

Bekijk de kaart met strooiroutes (Deze link gaat naar een externe website)

Type uw adres rechts bovenin de balk, dan ziet u of we strooien in uw straat.

Meer informatie leest u in het gladheidpreventieplan (Deze link gaat naar een externe website).

Melden van overlast

Hebt u overlast van de gladheid in uw buurt, dan kunt u dit melden via onze meldingenpagina. De strooiploeg beoordeelt uw melding en onderneemt actie als het nodig is.

Niet op alle wegen wordt gestrooid

Niet alle wegen in de gemeente Maasdriel worden gestrooid. Dit heeft een aantal redenen:

  1. Strooien heeft alleen zin op wegen die intensief gebruikt worden. Het strooizout werkt namelijk pas als het wordt ingereden door wrijving met banden. In woonwijken wordt het zout niet voldoende ingereden door auto’s en heeft het strooien dus geen effect.
  2. Strooizout is schadelijk voor het milieu. Het zout bevat zware metalen die uiteindelijk in het riool terecht komen. Veiligheid staat voorop, maar we gebruiken niet meer strooizout dan nodig.
  3. Het kost veel tijd om de hoofdroutes en de route naar school begaanbaar te houden bij gladheid en/of sneeuw. Er is niet genoeg mankracht en materieel om alle wegen te strooien.

Strooien met sneeuw en aanhoudende vorst

De strooiploeg gaat al op pad wanneer er gladheid verwacht wordt. Dit heet preventief strooien. Ook als het sneeuwt en het aanhoudend vriest dan blijft de strooiploeg strooien.

Bij langer aanhoudende sneeuw en een temperatuur die lager is dan -8 graden heeft strooien geen effect meer. Op dat moment wordt het strooien gestaakt en gaat de strooiploeg verder als het weer zin heeft.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt de stoep voor uw eigen woning of bedrijf strooien met strooizout. Strooizout koopt u bij supermarkten of bestelt u online. Bij sneeuw kunt u de stoep sneeuwvrij maken. Helpt u ook uw buren als zij minder goed ter been zijn?

Volg daarnaast bij winterse omstandigheden de weersvoorspellingen en pas bij gladheid uw rijgedrag en eventueel uw route aan.