Lees pagina voor

Inwonersinitiatieven

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van ideeën van inwoners waaraan 'Goed idee, doe er iets mee' een bijdrage heeft geleverd. Kleine en grote initiatieven die een impact hebben op het dorp. Ze versterken het leven in het dorp en maken het wonen prettiger. 

Hieronder en via de volgende link ziet u een filmpje over Krachtige Kernen (Deze link gaat naar een externe website), (Deze link gaat naar een externe website) met meer uitleg en voorbeelden over inwonersinitiatieven.

Heeft u een goed idee? Een idee dat betrekking heeft op de leefbaarheid van de dorpen in Maasdriel en wilt u dit idee zelf uitvoeren? Laat het ons dan gauw weten! Lees hier hoe u subsidie kan aanvragen. 

Speelmiddag in Heerewaarden

Dankzij een bijdrage vanuit de subsidie ‘Goed idee, doe er iets mee!’ was de buitenspeeldag in Heerewaarden op woensdag 19 april een groot succes. Kinderen werden geschminkt, er was een water- en zandbaan, een springkussen en iedereen, die dat wilde, kreeg een rondleiding op de schokker boot. Dit alles met een versnapering en drinken maakten de middag compleet.

Kapellenfestival in Alem

Op zondag 16 april 2023 organiseerde De Bloas en Boemband een kapellenfestival in Alem. In totaal waren er 9 kapellen uit de Bommelerwaard en Den Bosch. Het festival werd afgesloten met een heerlijk BBQ. Deze gezellige en muzikale dag werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van ‘Goed idee, doe er iets mee!’

Factory of Rock - HAS

Het nieuwe bestuur van de Hedelse Activiteiten Stichting organiseert activiteiten voor alle inwoners van Hedel en omgeving. Zo willen zij de samenhorigheid en het dorpsgevoel stimuleren. Dankzij een bijdrage van ‘Goed idee, doe er iets mee!’ is het eerste evenement een feit. Ruim 150 bezoekers genoten in november 2022 van Factory of Rock.

Ontmoetingsmaaltijd

Inwoners uit Rossum met verschillende culturele achtergronden uitnodigen en met elkaar in contact brengen tijdens de ontmoetingsmaaltijd. Een idee van het oecumenisch overleg van de kerken van Heerewaarden, Hurwenen en Rossum en mede georganiseerd door dorpsraad Rossum.  De volgende ontmoetingsmaaltijd in 2023 staat alweer gepland.

Kook-kaartclub Ammerzoden

Een aantal buurtbewoners uit de wijk Mr. La Grostraat organiseerden in hun eigen keuken ‘kook-kaartavonden’ voor onder andere ouderen uit de wijk. Een avond met de nadruk op gezellig samenzijn. Zij hopen hiermee ouderen te stimuleren om ook deel te nemen aan andere straatactiviteiten. De eerste avond was een groot succes!

Schoner Maasdriel met DZT

Vrijwilligers van Driels Zwerfafvalteam bij elkaar

Het Driels Zwerfafval Team (DZT) maakt zich hard voor een schoner Maasdriel. Het team organiseert ruim acties in de Zandmeren en de wijken in Kerkdriel. Zij willen hun werkzaamheden zo goed en zo veilig mogelijk uitvoeren. Daarom hebben zij een subsidie aangevraagd voor de aanschaf van hesjes en schepnetten.

1025 Heerewaarden

Fotocollage van het dauwtrappen en het ontbijt

Ter ere van het 1025-jarig bestaan van Heerewaarden konden inwoners en andere belangstellenden uit de directe omgeving eind mei 2022 meedoen aan een wandeltocht (dauwtrappen) en een dorpsontbijt. Een evenement voor jong en oud. De organiserende verenigingen MTCH en CV de Moasmeerminnen ontvingen hiervoor een bijdrage vanuit ‘Goed idee, doe er iets mee!’

AED in Hedel

In de wijk ‘De Baronie’, op de kruising Salomonsakker en Reyersakker 8, hangt sinds augustus 2022 een AED. Het is Bob, samen met Edith en Wilco, gelukt om deze AED op een centrale plek te krijgen, die ook snel te bereiken is voor hulpverleners. De AED is aangemeld bij hartslag.nu. Een mooi initiatief dat levens kan redden.

Inzamelpunt plastic flessen

BMX Club FCC Ammersoyen heeft, dankzij de subsidie, een statiegeld inzamelpunt voor plastic flessen (in de vorm van een grote gele fles) aangeschaft. Dit om overlast van deze plastic flessen te voorkomen. De opbrengst van de flessen wordt weer besteed aan de BMX-club zelf. Meer over het inzamelpunt

Kabouterbos Hurwenen

Kabouterbos Hurwenen

In het ‘bos’ aan de Groenestraat in Hurwenen wonen sinds april 2022 allerlei kabouters. De  bewoners zijn verstopt in de bosjes, hangend in een boom, wie woont er achter het deurtje? Kom jij ze (be) zoeken?
Het kabouterbos is een initiatief van kindercentrum Villadriel en is gemaakt voor en door kinderen. 

Informatiebord grafheuvel

Informatiebord voor passanten

Met behulp van Goed idee doe er iets mee heeft de dorpsraad Alem gezorgd voor een informatiebord bij de grafheuvel.

Daardoor kan iedereen die hier langs komt kennis nemen van de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Speeltuintje Kerkquartier

De initiatiefnemers naast het doel

De kinderen op het Kerkquartier in Kerkdriel hebben een mooi speeltuintje op het pleintje in de straat. Er is genoeg ruimte om een balletje te trappen. De kinderen gebruikten de schommel vaak als doel. Een van de ouders had het idee om voetbaldoeltjes te plaatsen. Kinderen kunnen dan lekker voetballen en gaan zo vaker naar buiten. De hele buurt stond achter dit idee en was bereid om te helpen. De initiatiefneemster is met dit idee naar de gemeente gegaan. De gemeente heeft het idee gefinancierd. De bewoners hebben met advies van de gemeente zelf doeltjes besteld en geplaatst.

Een beeld voor Boet

Standbeeld Boet van Dulmen

Boet van Dulmen; dé sportheld van Ammerzoden op de motor. Boet verdient een beeld. Dat is wat initiatiefnemer Joost moet hebben gedacht.
In juni 2019 vertelde Joost enthousiast over zijn idee. Hij wilde zijn sportheld eren in Ammerzoden. Hij vraagt aan de gemeente om medewerking en het gebruik van een stukje grond. Joost zorgt zelf voor de realisatie van zijn initiatief. De gemeente ondersteunt hem daarin waar nodig.
Zo is er samen gezocht naar een locatie, is een reclamebord verplaatst en is de verzekering geregeld. 

Mezenkastjes De Bulk

Inwoners plaatsen mezenkastje aan boom

Een bewoner uit De Bulk in Kerkdriel heeft subsidie aangevraagd voor het maken van mezenkastjes. Met de kastjes hopen we mezen aan te trekken, die helpen in de strijd tegen de eikenprocessierups. De kastjes worden gemaakt door Piet, die het leuk vindt om de kastjes te maken. Met behulp van de subsidie kan Piet aan de slag.

Kunstwerk kerstnachttraditie

Achtergrond informatie over het Kunstwerk kerstnachttraditie Ammerzoden

In 2018 werd op de zondag voor kerst in Ammerzoden een kunstwerk onthuld dat herinnert aan de belofte van Driekske van Wordragen om gedurende de hele kerstnacht in Ammerzoden muziek te maken, als Nederland bespaard mocht blijven van deelname aan de Eerste Wereldoorlog
 

Herdenkingsconcert

Herdenkingsconcert

KZM-Belcanto organiseerde op 4 mei 2018 in Kerkdriel en Zaltbommel een herdenkingsconcert. In het kader van de Nationale Dodenherdenking besloot KZM-Belcanto om het werk twee keer uit te voeren, eerst in de RK Sint Martinuskerk te Kerkdriel en later op de avond in de Protestantse Sint Maartenskerk te Zaltbommel

Carnaval Buitengewoon

Carnaval

Op dinsdag 13 februari 2018 was er een gezellige Carnavalsmiddag georganiseerd in dorpshuis De Parel in Rossum voor mensen met een verstandelijke beperking. We hadden een goochelaar geregeld en de DJ heeft gezellige carnavalsmuziek gedraaid, waarop flink werd gehost!

Controle fietsverlichting

Controle fietsverlichting basisschool De Schakel

Verkeersveiligheid staat hoog in het vaandel. De kinderen hebben allemaal een fietslampje meegekregen dat door de gemeente is gesubsidieerd. Daarnaast is er een fietscontrole georganiseerd. Op 23 januari hebben de leden van de ouderraad en wethouder De Vreede de fietsverlichting van de kinderen gecontroleerd.

1e paal losloopgebieden

1e paal losloopgebied honden

De gemeente heeft binnen de bebouwde kom drie plekken aangewezen als losloopgebied voor honden. Dit idee is afkomstig van Kristel van Hulst. Kristel heeft tijdens de dorpentour in 2017 bij de gemeente aangegeven dat zij graag zou zien dat honden op aangewezen plekken los kunnen lopen. Op 17 oktober sloeg zij de eerste paal in de grond!

Nieuw speeltoestel in Hedel

Nieuw speeltoestel Hedel

Volgens buurtbewoners zou voor de kinderen in de leeftijdscategorie 1-6 jaar een speeltoestel ontbreken.
Om die reden heeft Stichting Grutakker (een collectief van buurtbewoners) beroep gedaan op de aanvraag ‘Goed idee, doe er iets mee!’.
Zij hebben zelf de handen uit de mouwen gestoken.

‘Verrekès’ in Well

Varkens uit hout gesneden kunst

De dorpsraad en inwoners van Well bedachten een leuk idee om een nieuwe invulling te geven aan de lege plek die ontstaan was na het kappen van diverse dode en oude bomen. Het idee was om iets te laten zien wat er uit een vroeger tijdperk afkomstig is.

Een stukje geschiedenis (PDF, 106.2 kB) van dit verhaal.

Basketbal en buskruit in Well

Basketbal met jeugd in Well

Luc van Willegen uit Well staat elke maandagmiddag met een door de gemeente gesponsorde container vol sportattributen klaar om met leerlingen van basisschool De Hoeksteen te sporten. Een uurtje lekker bewegen op het veldje aan de Koetsiersakker; voetbal, hockey en basketbal, maar ook ‘ouderwetse’ spelletjes als buskruit.
Lees meer.

Sporthuldiging

Sporthuldiging

In 2016 organiseerde de gemeente de huldiging van alle Maasdrielse sportkampioenen nog zelf. Tijdens dat evenement werd door jeu de boulesvereniging L’Ammerzo toegezegd dat zij de huldiging in 2017 zouden organiseren.

Het evenement was een succes en in 2018 wordt het stokje overgenomen door VVHRC’14 uit Rossum/Hurwenen.

Minibieb

Minibieb

Marjon Vos had al een kleine minibieb op haar oprit staan. Samen met Daniëlle van Vonderen bedacht ze  om een grotere versie bij de basisschool in Well neer te zetten. Haar vader Evert Vos ging aan de slag. “Dit is zo’n mooi principe,” zegt Daniëlle. ‘’Heb je zin om te lezen? Dan haal je een boek!’’ En omdat de minibieb bij school staat zorgt dit ook voor leesvoer voor de kleintjes. Wil je boeken doneren? Mail naar marjonv80@gmail.com.

Bankje in Rossum | Social sofa

Mozaïk bankje aan de Waal in Rossum

Rossumse inwoners streden in 2016 tegen elkaar tijdens het programma Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland. Het winnende team speelde voor de aankoop van een bankje. Kunstenares Truus Brands plakte geduldig samen met een aantal vrijwilligers 50.000 gekleurde mozaïek steentjes op de bank.
De social sofa staat sinds eind april te pronken op de Waaldijk.

Nieuwe initiatieven voor 2022 

Onderstaande initiatieven zijn inmiddels uitgevoerd.

2022

2021

2020

2019

2018

2017