Inwonersinitiatieven

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van ideeën van inwoners waaraan 'Goed idee, doe er iets mee' een bijdrage heeft geleverd. Kleine en grote initiatieven die een impact hebben op het dorp. Ze versterken het leven in het dorp en maken het wonen prettiger. 

Op youtube.com kunt u een filmpje vinden dat uitleg en voorbeelden geeft over inwonersinitiatieven. 

Heeft u een goed idee? Een idee dat betrekking heeft op de leefbaarheid van de dorpen in Maasdriel en wilt u dit idee zelf uitvoeren? Laat het ons dan gauw weten! Lees hier hoe u subsidie kan aanvragen. 

Bankje in Rossum | Social sofa

Rossumse inwoners streden in 2016 tegen elkaar tijdens het programma Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland. Het winnende team speelde voor de aankoop van een bankje. Kunstenares Truus Brands plakte geduldig samen met een aantal vrijwilligers 50.000 gekleurde mozaïek steentjes op de bank.
De social sofa staat sinds eind april te pronken op de Waaldijk.

Minibieb

Marjon Vos had al een kleine minibieb op haar oprit staan. Samen met Daniëlle van Vonderen bedacht ze  om een grotere versie bij de basisschool in Well neer te zetten. Haar vader Evert Vos ging aan de slag. “Dit is zo’n mooi principe,” zegt Daniëlle. ‘’Heb je zin om te lezen? Dan haal je een boek!’’ En omdat de minibieb bij school staat zorgt dit ook voor leesvoer voor de kleintjes. Wil je boeken doneren? Mail naar marjonv80@gmail.com.

Sporthuldiging

In 2016 organiseerde de gemeente de huldiging van alle Maasdrielse sportkampioenen nog zelf. Tijdens dat evenement werd door jeu de boulesvereniging L’Ammerzo toegezegd dat zij de huldiging in 2017 zouden organiseren.

Het evenement was een succes en in 2018 wordt het stokje overgenomen door VVHRC’14 uit Rossum/Hurwenen.

Basketbal en buskruit in Well

Luc van Willegen uit Well staat elke maandagmiddag met een door de gemeente gesponsorde container vol sportattributen klaar om met leerlingen van basisschool De Hoeksteen te sporten. Een uurtje lekker bewegen op het veldje aan de Koetsiersakker; voetbal, hockey en basketbal, maar ook ‘ouderwetse’ spelletjes als buskruit.
Lees meer.

Van dood hout maakt men ‘verrekès’ in Well

De dorpsraad en inwoners van Well bedachten een leuk idee om een nieuwe invulling te geven aan de lege plek die ontstaan was na het kappen van diverse dode en oude bomen. Het idee was om iets te laten zien wat er uit een vroeger tijdperk afkomstig is.

De dorpsraad sloeg aan het rondvragen bij de inwoners van Well die het zouden moeten kunnen weten: wat stond er eigenlijk vroeger op de plek van die bomen? Gerrits: ,,Een ‘grientje met verrekès’ luidde het antwoord. Dat bracht hen op het idee om uit dat hout varkens te laten maken. Een stuk of twee drie, plus eentje uit een stuk stam dat nog overeind staat. Een stukje geschiedenis (PDF, 108.4 kB) van dit verhaal.

Een bijzonder plekje erbij in onze mooie gemeente!

Nieuw speeltoestel in Hedel

Volgens buurtbewoners zou voor de kinderen in de leeftijdscategorie 1-6 jaar een speeltoestel ontbreken.
Om die reden heeft Stichting Grutakker (een collectief van buurtbewoners) beroep gedaan op de aanvraag ‘Goed idee, doe er iets mee!’.
Zij hebben zelf de handen uit de mouwen gestoken op de Dominee Bakkerushof in Hedel. 

Omdat het nieuwe speeltoestel meer ruimte innam dan verwacht, moest eerst een schommel verplaatst worden. Ondanks dat dit niet in de planning stond en dit extra mankracht en materieel vereiste, draaide de stichting haar hand hier niet voor om. Zo werd op Burendag 2018 een nieuw speeltoestel feestelijk onthuld voor de allerkleinste kinderen uit de buurt.

1e paal geslagen losloopgebieden

De gemeente heeft binnen de bebouwde kom drie plekken aangewezen als losloopgebied voor honden. Dit idee is afkomstig van Kristel van Hulst. Kristel heeft tijdens de dorpentour in 2017 bij de gemeente aangegeven dat zij graag zou zien dat honden op aangewezen plekken los kunnen lopen. Op 17 oktober sloeg zij de eerste paal in de grond!

Controle fietsverlichting bij De Schakel

Verkeersveiligheid staat hoog in het vaandel. De kinderen hebben allemaal een fietslampje meegekregen dat door de gemeente is gesubsidieerd. Daarnaast is er een fietscontrole georganiseerd. Op 23 januari hebben de leden van de ouderraad en wethouder De Vreede  de fietsverlichting van de kinderen gecontroleerd.

Carnaval Buitengewoon

Op dinsdag 13 februari 2018 was er een gezellige Carnavalsmiddag georganiseerd in dorpshuis De Parel in Rossum voor mensen met een verstandelijke beperking. We hadden een goochelaar geregeld en de DJ heeft gezellige carnavalsmuziek gedraaid, waarop flink werd gehost!

Herdenkingsconcert door KZM-Belcanto

KZM-Belcanto organiseerde op 4 mei 2018 in Kerkdriel en Zaltbommel een herdenkingsconcert. In het kader van de Nationale Dodenherdenking besloot KZM-Belcanto om het werk twee keer uit te voeren, eerst in de RK Sint Martinuskerk te Kerkdriel en later op de avond in de Protestantse Sint Maartenskerk te Zaltbommel

Kerstnachttraditie Ammerzoden vastgelegd in Kunstwerk

In 2018 werd op de zondag voor kerst in Ammerzoden een kunstwerk onthuld dat herinnert aan de belofte van Driekske van Wordragen om gedurende de hele kerstnacht in Ammerzoden muziek te maken, als Nederland bespaard mocht blijven van deelname aan de Eerste Wereldoorlog
 

2019

2018

2017

Logo Krachtige Kernen