Lees pagina voor

Nederlandse regels en gewoonten

Als u in Nederland komt wonen en werken dan zijn er een aantal zaken die u moet weten en regelen. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).

Daarnaast zijn er nog Nederlandse regels om een goede buurman/buurvrouw te zijn. De meeste mensen hebben te maken met directe buren. Dat heeft voor- en nadelen. Het is levendig en gezellig en geeft een veilig gevoel. Veel buren betekent meestal dat er meer voorzieningen in de buurt zijn, bijvoorbeeld scholen en winkels. Een nadeel kan zijn dat het soms té levendig is.

Met elkaar zorgen we ervoor dat we het in het dorp en in de wijk naar ons zin hebben. Dat lijkt eenvoudig, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben te maken met hondenpoep, geluids- en verkeersoverlast en rommel op straat. Dat vinden we vaak vervelend. Soms zijn we ook zelf de veroorzakers.

Dat betekent dat we zelf ook de oplossing in handen hebben. Daar is echt niet altijd de gemeente of politie voor nodig. Het begint met ons eigen gedrag. En er is niets mis mee om daar met elkaar over in gesprek te gaan. Dit burenboekje (PDF, 743.0 kB) helpt u daarbij op weg.