Lees pagina voor

Rijbewijs

Wilt u uw rijbewijs verlengen of een categorie laten toevoegen? Dan kunt u dit online regelen via de website van de RDW (Deze link gaat naar een externe website).

U heeft bij de digitale aanvraag een geactiveerde DigiD app met een identiteitscheck nodig. Deze app werkt alleen op een Android smartphone (versie 4.4 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger met IOS 13).

Hoe werkt het?

Verlengen of uitbreiden van uw rijbewijs doet u zo:

Stap 1: Maak een pasfoto

U heeft een digitale pasfoto nodig. Laat deze bij een erkende fotograaf maken. Neem uw huidige rijbewijs mee.
Bij de fotograaf zet u uw handtekening. Deze handtekening komt op uw nieuwe rijbewijs. De foto en handtekening worden beveiligd doorgestuurd naar de RDW.
U krijgt een e-mail van de RDW. Hierin staat of u uw rijbewijs online kunt verlengen.

Stap 2: Online aanvragen

Bij de RDW vraagt u online uw rijbewijs aan (Deze link gaat naar een externe website). Log in met de DigiD-app en betaal met iDEAL.

Stap 3: Rijbewijs ophalen

​U krijgt een e-mail als uw rijbewijs klaarligt op het gemeentehuis. Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken.

Pasfotoautomaat gemeentehuis

U kunt ook een digitale pasfoto laten maken bij het fotohokje in het gemeentehuis. Geef hierbij aan dat u een pasfoto wilt voor een nieuw rijbewijs. Op het scherm vult u het nummer van uw oude rijbewijs in en zet u uw handtekening. Daarna kunt u online uw rijbewijs verlengen bij de RDW.

Voorwaarden

Meer informatie

Zie de website van de RDW (Deze link gaat naar een externe website) voor meer informatie of bekijk de instructievideo (Deze link gaat naar een externe website).

Liever een afspraak?

Wilt u liever uw aanvraag indienen op het gemeentehuis? Maak dan een afspraak. U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Eerste rijbewijs?

Een aanvraag voor een eerste rijbewijs kan alleen op afspraak in het gemeentehuis. Maak hiervoor altijd een afspraak. Je kunt het rijbewijs 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk ophalen. Je betaalt de kosten bij de aanvraag.

Let op!Please note; if you want to exchange your foreign drivers license, please use the following link.

Appointment exchange your foreign drivers license (Deze link gaat naar een externe website)

Read the information for exchanging a foreign driver's license

Meenemen

  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al hebt (dit geldt ook voor het brommerrijbewijs)
  • Bij eerste aanvraag: een paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument
  • Een geldige pasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let u op de eisen. U kunt vooraf aan uw afspraak ook een pasfoto maken in het gemeentehuis. Een pasfoto maken in het gemeentehuis is mogelijk vanaf een lengte van 1.50 m. Het pasfotohokje is niet geschikt voor mensen met een zeer lichte haarkleur, ook niet voor mensen met een fysieke beperking bij het opstaan of draaien. Maakt u gebruik van het pasfotohokje? Kom dan 10 minuten eerder dan uw afspraak naar het gemeentehuis.
  • Een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag. Voor uw en onze veiligheid kunt u aan de balie uitsluitend pinnen

Kosten

Kosten rijbewijs 
Product Prijs 
Rijbewijs € 51,11
Toeslag bij spoed € 39,65

Gratis rijbewijspas ophalen voor jongeren

Ben jij tussen de 16,5 en 24 jaar? Dan kun jij gratis je rijbewijspas ophalen. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je de Alcohol Verkeer Cursus van IrisZorg volgen. Na afronding van de cursus betalen wij de rijbewijspas ter waarde van € 48,15!

Plaatsen beschikbaar

In 2024 en 2025 bieden we de online cursus aan. De data voor 2024 zijn bekend:

Meer informatie over de cursus, data en aanmelden.

Verlies of diefstal

Is uw rijbewijs gestolen of bent u het verloren? Vraag dan via de pagina 'rijbewijs met verklaring van verlies of diefstal' een nieuw rijbewijs aan.

Gezondheidsverklaring

In een aantal gevallen hebt u een verklaring van rijgeschiktheid nodig. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent, een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen of bus of motor). Dit heet een gezondheidsverklaring. Deze is ook nodig voor het afleggen van het praktijkexamen voor het rijbewijs A, B, BE of T. Een gezondheidsverklaring kunt u ook digitaal aanvragen bij het CBR (Deze link gaat naar een externe website).

Spoedprocedure

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 12:30 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag vanaf 09:00 uur afhalen. Is de spoedaanvraag na 12:30 uur gedaan, dan kunt u het rijbewijs na 2 werkdagen ophalen. De gemeente kan niet garanderen dat uw rijbewijs de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. 

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Deze pas vraagt u aan bij de RDW (Deze link gaat naar een externe website).

Let op: op de aanvraagdatum moet bij een 17-jarige de begeleiderspas geregistreerd staan, anders kan er geen rijbewijs worden aangevraagd.