Lees pagina voor

Openbare laadpalen

We rijden steeds meer elektrisch, ook in Maasdriel. De verwachting is dat het aantal elektrische voertuigen de komende jaren fors gaat stijgen. Hierdoor is er ook steeds meer behoefte aan oplaadpunten. Niet iedereen heeft een eigen oprit om een laadpunt te maken voor het opladen van de eigen auto. Daarom plaatsen we op verschillende plekken in de gemeente openbare laadpalen. 

Openbare laadpaal aanvragen

We kunnen niet alle oplaadpunten in één keer plaatsen. Dit doen we stap voor stap. Per jaar wordt een aantal locaties waar een paal komt te staan aangewezen. Daarnaast worden palen op aanvraag geplaatst. Zo vangen wij de verwachte groei in de vraag naar laadpunten op. Heeft u nu al behoefte aan een oplaadpunt in uw buurt en kunt u niet op eigen terrein laden? Dan kunt u zelf een openbare laadpaal aanvragen.

Lees meer over het aanvragen van een openbare laadpaal

Locaties openbare laadpalen

De openbare laadpalen worden verspreid in de gemeente geplaatst. Wij willen de oplaadpunten op logische plekken plaatsen en ze goed verdelen over de gemeente. In samenspraak met inwoners hebben we begin 2022 voorkeurslocaties voor deze openbare laadpalen aangewezen.

De gemeente plaatst de palen niet zelf. Dit doet het bedrijf Vattenfall InCharge de komende jaren voor ons. Als een aanvraag voldoet aan de eisen en er is nog geen laadpaal in de buurt, dan wordt de dichtstbijzijnde voorkeurslocatie aangewezen. Na een laatste check van de locatie wordt een verkeersbesluit genomen. Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen het verkeersbesluit. Pas als het verkeersbesluit definitief is, plaatst Vattenfall de laadpaal.

Laden aan een openbare laadpaal

Iedereen mag gebruikmaken van de openbare laadpalen. De locatie van deze laadpalen moet dan ook goed bereikbaar zijn. Het gebruik van de oplaadpunten is tegen betaling. Er kunnen twee auto's tegelijk laden aan een laadpaal.

Geen kabels over de stoep of weg

Als u een eigen laadpunt hebt op eigen terrein, laadt u uw voertuig ook op eigen terrein op. Het is niet toegestaan om een eigen laadkabel over of onder de stoep of weg te leggen en het voertuig op een openbare parkeerplaats op te laden met de eigen laadkabel. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Zo vormt het een obstakel voor slechtzienden en mensen met een rollator of rolstoel.

Door op strategische plaatsen door de hele gemeente openbare laadpalen te plaatsen worden maar enkele parkeerplaatsen (twee per paal) gereserveerd voor het laden en blijven alle andere parkeerplaatsen in de wijk beschikbaar voor iedereen. 

Meer informatie

De gemeenteraad heeft in 2021 een integrale laadvisie en plaatsingsbeleid opgesteld. Op de website overheid.nl kunt u de integrale laadvisie (Deze link gaat naar een externe website) en het plaatsingsbeleid (Deze link gaat naar een externe website) bekijken.  Heeft u een vraag over de openbare laadpalen van Vattenfall InCharge? Neem een kijkje op de website van Vattenfall InCharge (Deze link gaat naar een externe website). Of neem contact op met het team Realisatie en Beheer via telefoonnummer 14 0418 of via info@maasdriel.nl.