Lees pagina voor

Veelgestelde vragen

Waar vangt Maasdriel vluchtelingen uit Oekraïne op?

Er is een noodopvanglocatie op Resort aan de Maas (EuroParcs) in Kerkdriel. Daar worden ongeveer 300 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen.

Wat is een noodopvanglocatie en hoelang verblijven de vluchtelingen daar?

Een noodopvanglocatie is een locatie die voor langere tijd beschikbaar is. Op dit moment weten wij nog niet hoelang de vluchtelingen op Resort aan de Maas zullen verblijven. Dat is in ieder geval mogelijk tot 1 april 2025.

Is permanente bewoning op Resort aan de Maas dan ook toegestaan?

Nee, wonen op een vakantiepark is en blijft niet toegestaan.

Hoe kan een vluchteling zich inschrijven bij de gemeente?

Oekraïense vluchtelingen hoeven geen visum of asiel aan te vragen. Vluchtelingen uit Oekraïne moeten wel worden ingeschreven bij de gemeente (in de BRP, basisregistratie personen) als zij een (tijdelijk) verblijfsadres hebben in de gemeente. Wij kunnen u inschrijven als wij uw identiteit kunnen vaststellen met een paspoort of ander identiteitsbewijs. Kinderen binnen het gezin kunnen ook zonder documenten ingeschreven worden in de BRP. 

Krijgen vluchtelingen uit Oekraïne financiële ondersteuning?

Het kabinet heeft besloten dat Oekraïense vluchtelingen die staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente leefgeld kunnen ontvangen. Dit is een geldbedrag voor eten, drinken, verzorgingsproducten en kleding om het verblijf in Nederland te kunnen betalen. Het hangt van uw situatie af hoeveel leefgeld u krijgt.
Oekraïners die bij een gastgezin inwonen krijgen een aanvullende bijdrage. De hoogte van het bedrag dat u ontvangt hangt af van uw gezinssamenstelling. Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) staan de vergoedingen voor het leefgeld

Mogen Oekraïners werken in Nederland?

Ja, vluchtelingen uit Oekraïne mogen in loondienst werken. De werkgever moet een melding doen bij UWV. (Deze link gaat naar een externe website)Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. (Deze link gaat naar een externe website) Een vluchteling heeft een Burgerservicenummer (BSN) nodig om te kunnen werken. Als een vluchteling betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld.

Kan een werkgever een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen?

Ja, een werkgever kan een vluchteling aannemen op basis van een arbeidsovereenkomst. Wij raden werkgevers aan contact op te nemen met het Werkgeversservicepunt Werkzaak Rivierenland (Deze link gaat naar een externe website) (WSP). De medewerkers van het WSP kunnen werkgevers informeren over waar zij rekening mee moeten houden op het moment dat zij een vluchteling uit Oekraïne in dienst willen nemen. Kijk voor meer informatie over werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne ook eens op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).

Kunnen kinderen uit Oekraïne naar school?

Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs. Op de pagina over onderwijs leest u hoe wij dat in de Bommelerwaard organiseren.

Kunnen vluchtelingen uit Oekraïne medische zorg ontvangen en zijn de kosten dan gedekt?

In Nederland kan men altijd bij artsen en in ziekenhuizen terecht voor noodzakelijke medische zorg. Lees meer over hoe de zorg is geregeld voor vluchtelingen uit Oekraïne op de website Zorgverzekeringslijn (Deze link gaat naar een externe website).

Ik vang vluchtelingen uit Oekraïne bij mij thuis op en ben op zoek naar spullen, waar kan ik terecht?

U kunt contact opnemen met Welzijn Bommelerwaard (Deze link gaat naar een externe website). Welzijn Bommelerwaard bekijkt samen met u wat de mogelijkheden zijn.

Ben ik als vluchteling uit Oekraïne verzekerd voor schade die ik maak?

Vluchtelingen uit Oekraïne die schade veroorzaken aan derden zijn gedekt voor deze kosten. Als Oekraïense vluchtelingen aansprakelijk worden gesteld kunnen zij dit melden bij de gemeente.