Lees pagina voor

Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie (VVE)

VVE staat voor Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie en is speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen. VVE is een vorm van spelend leren. VVE is 16 uur per schoolweek.

Kinderopvang en voorscholen die VVE aanbieden met programma’s die speciaal ontwikkeld zijn voor peuters. Door samen te spelen onder begeleiding van pedagogisch medewerksters ontwikkelen de kindjes zich spelenderwijs. Tijdens VVE wordt voorgelezen, worden liedjes gezongen en spelletjes met beweging gedaan. Zo leren kinderen ongemerkt nieuwe woorden, leren ze luisteren, zich concentreren en oefenen ze hun motoriek.

"Mama vertelt; "Hij komt hier al vanaf dat hij 2,5 jaar is. Ze zeiden wel; zou je dat nou wel doen? 4 keer per week ? Maar met hem heeft het echt nut gehad."

Waarom VVE?

Jong geleerd is oud gedaan. De ontwikkeling in de eerste jaren is heel belangrijk. Voor nu en voor later! Kinderen leren de eerste jaren veel: contact maken, bewegen, praten, denken en nog veel meer. Bij de peuteropvang, de voorschool en de het kinderdagverblijf kan uw kind fijn spelen. Door te spelen leert uw kind bijvoorbeeld:
goed luisteren, een verhaaltje vertellen, samen spelen met leeftijdgenootjes, samen bewegen. Dat is leuk! En uw kind leert plezier te hebben in het ontdekken van nieuwe dingen.
Door VVE worden de voorwaarden ontwikkeld, die uw kindje nodig heeft om het goed te doen op de basisschool. VVE biedt een kans aan die kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken!

"Hij heeft toch een voorsprong nu. Hij mag naar de basisschool, terwijl ik me wel zorgen maakte eerst."

Voor wie is de VVE?

VVE is speciaal ontwikkeld voor kinderen die wat extra oefening kunnen gebruiken. Voor kinderen die onduidelijk praten, teruggetrokken zijn of juist druk gedrag laten zien kan VVE net het steuntje in de rug zijn dat de kinderen nodig hebben. Ook kinderen die thuis geen Nederlands spreken hebben vaak veel baat bij VVE. Het consultatiebureau bepaalt welke kinderen een VVE plaats krijgen. Zo wordt VVE tijdens het 18 maanden consult thuis of op het consultatiebureau besproken. Kinderen vanaf 2 jaar kunnen deelnemen aan VVE.

"Eerst had hij moeite met klanken en nu echt niet meer."

Wat zijn de locaties in Maasdriel voor VVE?

Adressen voor kinderopvang vindt u in het Landelijk Register Kinderopvang (Deze link gaat naar een externe website). Openingsdagen kunnen in de loop van een jaar variëren door mogelijkheden van personeel en vraag van kinderen/ouders.

Wat zijn de kosten van de VVE?

Een VVE-plaats met een VVE-indicatie wordt gedeeltelijk bekostigd door de gemeente Maasdriel.

Heeft uw kind een VVE-indicatie? Dan maakt u voor 16 uur per week gebruik van peuteropvang. Voor de eerste 8 uur krijgt u een factuur van de kinderopvangorganisatie. Op basis van uw inkomen ontvangt u voor deze eerste 8 uur een toeslag. Dit kan kinderopvangtoeslag zijn via de belastingdienst of, als u hiervoor niet in aanmerking komt, peutertoeslag via de gemeente. De tweede 8 uur betaalt de gemeente rechtstreeks aan de aanbieders van peuteropvang. Voor u zijn deze uren dus gratis.

Contact

Wilt u meer informatie over VVE? Neemt u dan contact op met de VVE-coördinator van de gemeente Maasdriel via het telefoonnummer 14 0418.

Afbeelding spelende kinderen decoratief

"Hij is veel meer gaan spelen. Hij speelde niet echt, maar hier heeft hij dat wel geleerd."