Visrechten

Vispas

Om te mogen vissen heeft u een vispas nodig. Een vispas kunt u kopen bij een lokale hengelsportzaak. Welke dat is, kunt u vinden via de website van Sportvisserij Nederland. Op deze website kunt u ook een lijst van viswateren in Nederland vinden.

Visrecht

Om te mogen vissen heeft u naast een vispas, toestemming of een vergunning nodig van de eigenaar van het water. Dit zijn vaak lokale hengelsportverenigingen.
Voor inwoners van een drietal dorpen in deze gemeente geldt echter een uitzondering.

Heerlijk visrecht Driel

Al van oudsher bestaat er voor de inwoners van Driel (Hoenzadriel, Kerkdriel en Velddriel) een zogenaamd "heerlijk visrecht".
Het houdt in dat elke inwoner van Kerkdriel, Velddriel en Hoenzadriel het recht heeft om - zonder vergunning of toestemming - te mogen vissen in:

  • De stromende Maas van Hedel tot de ingang van de Dode Maasarm, voor zover het grondgebied van de (voormalige) gemeente betreft
  • De gehele Dode Maasarm van de stromende Maas tot en met het Gat van Sientje
  • De 4 zandwinplassen (1e, 2e en 3e zandwinplas in de Zandmeren en de zandwinplas nabij Casterens Hoef, voor zover liggend in de voormalige gemeente)

Wel zijn wettelijk vereiste documenten (zoals een vispas) nodig. Er zijn ook landelijke regels over bijvoorbeeld visgerei.