Lees pagina voor

De Zandmeren

De Zandmeren in 2030 als bruisende plek voor inwoners en toeristen. Een plek voor ontspanning en inspanning op, in of aan de Maas. Dat is waar we stap voor stap samen met ondernemers en inwoners naar toe werken.

Wat is er gedaan?

Zandmeren Kerkdriel plattegrond

Stap 1. Voorbereiding

Tussen 2019 en 2021 werkten we aan de plannen voor De Zandmeren. Op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde visie op recreatie en toerisme (Deze link gaat naar een externe website) werkten we in 2019 samen met de ondernemers van De Zandmeren een gebiedsvisie voor De Zandmeren uit. Deze is destijds aan de gemeenteraad van Maasdriel gepresenteerd en enthousiast ontvangen.

Tijdens verschillende bijeenkomsten met ondernemers, de gemeenteraad, dorpsraden en inwoners werkten we de plannen verder uit over hoe De Zandmeren er in 2030 uit zou kunnen zien.

Stap 2. Plannen uitvoeren

Inmiddels zijn verschillende werkzaamheden al uitgevoerd.

We hebben het strand dat er al ligt aangevuld met strandzand. Dat is fijner van structuur en ligt dus heerlijk comfortabel. We zijn aan de slag gegaan met de aanleg van een mooie ligweide zodat er meer ruimte is om aan het water te liggen.

We hebben de sport- en speelvoorzieningen flink uitgebreid. Er zijn twee beachvolleybalvelden in Olympisch formaat én een beachvoetbalveld aangelegd. En natuurlijk de nieuwe speeltuin, met onder andere een kabelbaan, graafmachines, schommels en een XXL-ontdekkingsschip van ruim 6 meter hoog.

Ook hebben we extra meubilair geplaatst, in het hele gebied zijn fietsbeugels geplaatst. Er zijn door het gebied verschillende insectenhotels geplaatst. Ook staat er sinds dit voorjaar een vogelwand waar je de vogels die in het gebied voorkomen kunt spotten.

Daarnaast staan er nog enkele werkzaamheden op de planning. Zo worden er bij de zandstranden bij de Zandstraat en Geersteeg betonnen zitranden geplaatst. Er zijn nieuwe sporttoestellen besteld en die krijgen een plek.

Tot slot werken we aan een oplossing voor blauwalg. Bij warm weer is de kans namelijk groot dat er niet gezwommen kan worden bij De Zandmeren vanwege blauwalg. Daarom hebben we extra aandacht besteed aan de bestrijding van blauwalg. We hebben een installatie aangeschaft die blauwalg voorkomt. We hopen dat deze installatie deze zomer nog in gebruik kan worden genomen.

Stap 3. Nieuwe plannen ontwikkelen

De eerste plannen voor het ontwikkelen van De Zandmeren zijn bijna allemaal uitgevoerd. Daarom maken we nu een start met het uitwerken van de plannen voor een nieuwe stap. We kijken hierbij naar de wensen en ideeën die eerder in het project zijn opgeschreven. We beoordelen wat haalbaar is en of het past in de ambitie om van De Zandmeren een bruisende plek te maken. Eén van de ideeën is het aanpakken van de Zandstraat.