Gehandicaptenparkeerkaart
Heeft u een langdurige (meer dan een half jaar) lichamelijke beperking waardoor u met de gebruikelijke hulpmiddelen niet meer dan 100 meter kunt overbruggen? Of bent u voor vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van de bestuurder? Dan kunt u in beide gevallen in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart.
Soorten parkeerkaarten
Er zijn verschillende soorten parkeerkaarten:
- Bestuurderskaart, als u zelf een auto of brommobiel bestuurt
- Passagierskaart, als u reist als bijrijder
- Een combinatie van een passagiers- en bestuurderskaart
Waar mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren?
- Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u in heel Nederland en in de meeste Europese landen parkeren op speciaal daarvoor aangegeven parkeerplaatsen. Uw parkeerkaart moet dan wel duidelijk zichtbaar achter de voorruit liggen
- U mag echter niet parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats waaraan een specifiek kenteken is verbonden of op een plaats die bestemd is voor vergunninghouders
- Overigens bent u met een gehandicaptenparkeerkaart niet vrijgesteld van de verplichting parkeergeld te betalen (in sommige gemeenten wel). U moet dit zelf nagaan.
Aanvragen
U kunt een gehandicaptenparkeerkaart in persoon aanvragen. U kunt vooraf een aanvraagformulier (PDF, 172.8 kB) invullen.
Voor de aanvraag hoeft u geen afspraak te maken, maar kunt u zich melden bij de informatiebalie.
Kosten
De aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart kost € 46,00