Gehandicaptenparkeerkaart

Voor wie?

Heeft u een langdurige (meer dan een half jaar) lichamelijke beperking waardoor u met de gebruikelijke hulpmiddelen niet meer dan 100 meter kunt overbruggen? Of bent u voor vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van de bestuurder? Dan kunt u in beide gevallen in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Soorten parkeerkaarten

Er zijn verschillende soorten parkeerkaarten:

  • Bestuurderskaart, als u zelf een auto of brommobiel bestuurt
  • Passagierskaart, als u reist als bijrijder
  • Een combinatie van een passagiers- en bestuurderskaart

Waar mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren?

  • Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u in heel Nederland en in de meeste Europese landen parkeren op speciaal daarvoor aangegeven parkeerplaatsen. Uw parkeerkaart moet dan wel duidelijk zichtbaar achter de voorruit liggen
  • U mag echter niet parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats waaraan een specifiek kenteken is verbonden of op een plaats die bestemd is voor vergunninghouders
  • Overigens bent u met een gehandicaptenparkeerkaart niet vrijgesteld van de verplichting parkeergeld te betalen (in sommige gemeenten wel). U moet dit zelf nagaan.

Aanvragen

U kunt een gehandicaptenparkeerkaart in persoon aanvragen. U kunt vooraf een aanvraagformulier (PDF, 172.8 kB) invullen.
Voor de aanvraag hoeft u geen afspraak te maken maar kunt u zich melden bij de informatiebalie.

Prijs

De aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart kost € 44,00