Lees pagina voor

Aanvraag principeverzoek uitbreiding burgerwindpark A2 Lage Rooijen

3 juni 2025

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Maasdriel heeft een principeverzoek ontvangen voor het uitbreiden van het burgerwindpark A2 Lage Rooijen. De initiatiefnemers van het burgerwindpark A2 Lage Rooijen, dat nu in aanbouw is (Green Trust Projects B.V. en Coöperatie Bommelerwaar), willen ten westen van de A2 twee extra windturbines plaatsen met een hoogte van ongeveer 200 tot 220 meter.

Afbeelding gebied burgerwindpark

Afbeelding: aangedragen zoekgebied (blauwe contour) plaatsing 2 nieuw windturbines

Wat gaat er nu gebeuren?

Initiatiefnemers hebben een principeverzoek bij de gemeente ingediend. Een principeverzoek is een verzoek om te kijken of de gemeente in basis bereid is om een procedure voor een plan te starten. Een antwoord op een principeverzoek noemen we een principebesluit. Bij een positief principebesluit heeft een initiatiefnemer dus nog geen groen licht om zijn plannen daadwerkelijk uit te voeren. Na het positieve principebesluit start de gemeente de ruimtelijke procedure op, waarin zij uitdrukkelijk let op zaken als geluid, participatie en slagschaduw. De verwachting is dat het college voor de zomervakantie een standpunt zal innemen over het principeverzoek.

Normaal gesproken neemt het college een principebesluit. Maar omdat windturbines impact hebben op de omgeving, heeft de gemeenteraad bij het vaststellen van de visie ‘Zon en Wind Maasdriel’ (Deze link gaat naar een externe website) bepaald dat principeverzoeken voor windturbines ook aan de gemeenteraad moeten worden voorgelegd. Dit zal op zijn vroegst pas na de zomervakantie gebeuren. Pas als de gemeenteraad een positief principebesluit neemt, kunnen de initiatiefnemers ervoor kiezen om een concrete aanvraag in te dienen.

Tegen de uitkomst van een principeverzoek kan geen beroep aangetekend worden bij de rechter. Met het principeverzoek worden namelijk geen rechten of plichten veranderd. Ook is er dan officieel nog niets aangevraagd of beoordeeld. Als de ruimtelijke procedures zijn doorlopen en het omgevingsplan wordt aangepast, is het mogelijk om beroep aan te tekenen bij de rechter.

Hoe worden omwonenden betrokken (participatie)?

Omwonenden binnen een straal van 1 kilometer van het plan hebben recent een brief ontvangen van de initiatiefnemers. Hierin wordt het initiatief toegelicht.

Participatie is een verplicht onderdeel van de ruimtelijke procedure die zal worden doorlopen nadat een concrete aanvraag wordt ontvangen. Dit betekent dat ook in een later stadium omwonenden zullen worden geïnformeerd en de kans krijgen om hun mening kenbaar te maken. Verder kunnen geïnteresseerden reageren op de wijziging omgevingsplan via een zienswijze of de inspreekmogelijkheid in de gemeenteraad.