Kunstverkiezing in Maasdriel

Geplaatst op dinsdag 27 oktober 2020

Oproep aan kunstenaars en inwoners

De gemeente Maasdriel neemt dit najaar deel aan het project ‘Kunst in de gemeente’ van stichting Kunstweek. Alle kunstenaars uit Maasdriel worden uitgenodigd een of twee kunstwerken in te dienen. Uit alle ingediende kunstwerken wordt door een jury, in samenspraak met inwoners, een werk gekozen dat vervolgens een jaar lang wordt geëxposeerd in de hal van het gemeentehuis in Kerkdriel. Naast de eer ontvangt de winnaar een vergoeding van € 3.000,-. Na  een jaar krijgt de kunstenaar het werk weer terug. Het thema van de verkiezing is ´Typisch Maasdriel´.

Voor Maasdrielse kunstenaars

Kunstenaars uit de elf kernen van de gemeente Maasdriel worden uitgenodigd om mee te doen. Het indienen van een of twee kunstwerken kan van 1 november tot eind december 2020. De spelregels en alle andere informatie staan op www.kunstindegemeente.nl

Jury zoekt leden

De jury bestaat uit wethouder cultuur Anita Sørensen, Roland Gieles, kunsthistoricus en curator van museum Stadskasteel Zaltbommel en Mariella van Heck, cultuurcoach bij stichting Welzijn Bommelerwaard. De gemeente wil hier graag nog twee inwoners aan toevoegen. Lijkt het u leuk om deel uit te maken van de jury en heeft u affiniteit met kunst? Meld u dan aan via info@kunstindegemeente.nl.
Het jureren neemt in totaal ongeveer 2 uur in beslag en u ontvangt daarnaast een uitnodiging voor de onthulling.

Hoe werkt het jureren?

Uit alle ingezonden werken maakt de jury in eerste instantie een selectie van 10 werken die genomineerd worden. Vervolgens mogen inwoners van Maasdriel online van half januari 2021 tot eind februari hun stem uitbrengen op één van deze 10 kunstwerken. Vervolgens kiest de jury uit de drie werken met de meeste punten de winnaar, die in mei 2021 bekend wordt gemaakt. De winnaar mag zijn of haar kunstwerk een jaar lang tentoonstellen in de hal van het gemeentehuis. Na dat jaar krijgt de kunstenaar het werk weer terug. Ook de 10 genomineerde werken worden voor een korte periode tentoongesteld in het gemeentehuis.

Stichting Kunstweek

Raoul Locht, voorzitter van stichting Kunstweek: ”Het idee achter Elk jaar een nieuw kunstwerk is dat we levendigheid willen op plekken in de stad en het dorp en zoveel mogelijk mensen in aanraking willen laten komen met kunst. We stimuleren hiermee bovendien kunstenaars in de regio en betrekken de inwoners erbij doordat ook zij hun stem uitbrengen”. De landelijk opererende stichting is vooral bekend van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar (Saskia Boelsums in 2020), het Landelijk Atelierweekend, de Nationale Kunstdagen en de Kunstweek.

Meer nieuws