Achternaam veranderen

Als u getrouwd bent (geweest) of een geregistreerd partnerschap heeft (gehad), dan kunt u de geslachtsnaam (achternaam) van uw echtgenoot/partner gebruiken. U kunt dit direct online regelen via onderstaande button. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig en u ontvangt per post een bevestiging van wijziging. 

Wijziging aanvragen

Regelt u dit liever schriftelijk? Vul dan het aanvraagformulier (PDF, 70.8 kB) in en stuur dit samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs naar het postadres van de gemeente.

Met welke naam wilt u worden aangeschreven?

U kunt ons laten weten hoe overheidsinstellingen u voortaan moeten aanschrijven:

  • Alleen met uw eigen naam;
  • Alleen met de naam van uw partner;
  • Met de naam van uw partner, gevolgd door uw eigen naam;
  • Met uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner.

Met het naamgebruik geeft u aan welke naam ‘de overheid’ moet gebruiken als zij u aanschrijft. De gemeente geeft de gekozen achternaam door aan andere overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank, enzovoorts. Wilt u dat andere instanties zoals banken en verzekeringsmaatschappijen een andere naam gebruiken, dan moet u hen zelf informeren.
Voor alle duidelijkheid: uw achternaam verandert niet. Op officiële documenten als paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs staat altijd de eigen geslachtsnaam.

Prijs

Er zijn geen kosten verbonden aan het veranderen van naamgebruik.