Lees pagina voor

Regelgeving wegwerpbekers- en bakjes

Voor evenementen en dagattracties gelden regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Afhankelijk van het type evenement (een open of een gesloten evenement) gelden andere regels. Voor dagattracties, waaronder musea, attractieparken en dierentuinen, gelden de regels voor consumptie op locatie.

Wat is het verschil tussen een open en gesloten evenement?

Kenmerken van een gesloten evenement zijn een fysieke omheining en/of een gecontroleerde toegang. Denk aan een muziekfestival of concert op een besloten locatie (binnen of buiten) of aan een sportevenement in een stadion. Is het evenement vrij toegankelijk en is er geen sprake van een fysieke omheining, dan spreken we van een open evenement. Denk hierbij aan een braderie of een open stadsevenement zoals carnaval of Koningsdag.

Sommige evenementen kunnen voor een deel open en voor een deel gesloten zijn. Denk hierbij aan een loopevenement, zoals een marathon. Zo is er voor deelnemers van een marathon een toegangscontrole, daarom spreken we hier van een gesloten evenement. Toeschouwers langs het parcours gaan niet door deze toegangscontrole. Daarom spreken we daar van een open evenement.

Open evenementen

Vanaf 1 juli 2023 geldt de regel dat bezoekers voor een wegwerpbeker en -bakje moeten betalen als deze plastic bevatten. Ook is het dan verplicht dat zij gebruik kunnen maken van een herbruikbaar alternatief met een met een retoursysteem of van een zelf meegebrachte beker of bakje.

Gesloten evenementen en dagattracties

Bij gesloten evenementen en dagattracties is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes sinds 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Een circulair systeem, waarbij bekers en bakjes retour komen voor hergebruik óf voor hoogwaardige recycling, is dan verplicht.

Meer informatie?

https://minderwegwerpplastic.nl/branche/evenementen-en-dagattracties (Deze link gaat naar een externe website)