Veiligheid

De gemeente werkt met veel organisaties aan veiligheid. Politie, brandweer en het Openbaar Ministerie zijn hierbij de belangrijkste veiligheidspartners, maar ook u als inwoner, welzijnsorganisaties en woningcorporaties zijn heel belangrijke veiligheidspartners.

Samen voor een veiliger Maasdriel

De veiligheidsaanpak van de gemeente is gebaseerd op de kadernota ‘Samen voor een veiliger Maasdriel’ (PDF, 460.6 kB).

Woonomgeving

U kunt zelf bijdragen aan de veiligheid in uw buurt. Op de website van de politie vindt u onder andere tips voor bijvoorbeeld het voorkomen van woninginbraken of auto-inbraken. Ook kunt u hier terugvinden wie uw wijkagent is en wat de openingstijden zijn van het politiebureau.
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de veiligheid in en rond woningen, buurten en dorpen. De PKVW-bedrijven kunnen u meer informatie geven over de manier waarop u uw woning kunt beveiligen. 

Burgernet

Burgernet informeert u over actualiteiten die met veiligheid in uw dorp te maken hebben. Via een SMS- of spraakbericht ontvangt u informatie over bijvoorbeeld een vermissing of een inbreker die in uw buurt is gesignaleerd.

Hennepkwekerijen

Binnen de gemeente worden per jaar diverse hennepkwekerijen aangetroffen en ontmanteld. Om hennepkwekerijen te bestrijden heeft de gemeente een Beleidsregel Bestuurlijke handhaving artikel 13b Opiumwet (PDF, 5.7 MB) vastgesteld. Op de website van de politie kunt u terugvinden hoe u een hennepkwekerij kunt herkennen. Melden kan via 0900-8844 (politie) of via 0800-7000 (meld misdaad anoniem).

Buurt Informatie Netwerk (BIN)

BIN-leden, de politie en de gemeente wisselen op een eenvoudige manier informatie via e-mail met elkaar uit, hierdoor kan er gericht worden gewerkt aan de veiligheid en leefbaarheid. Zo vermindert de criminaliteit en worden wijkbewoners bij het werk van de politie en gemeente betrokken. Momenteel is er zowel in Heerewaarden als in Velddriel een BIN actief.

Rampen

Alle gemeenten en hulporganisaties in de regio Gelderland-Zuid werken samen bij rampen. Er zijn afspraken gemaakt wie waarvoor tijdens een ramp of crisis verantwoordelijk is. De crisisorganisatie valt onder de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
Informatie tijdens een ramp of crisis vindt u op de website van de Rijksoverheid, NL-alertCrisis of op de lokale radio- of tv-zender (omroep Gelderland etherfrequentie 89.1FM).

Kijk ook eens op de volgende websites