Lees pagina voor

Recreatiegebieden

Strandbad Well

Gelegen aan de dode Maas arm aan de westrand van de gemeente. In de zomermaanden is er een kiosk en toiletruimte. Strandbad Well (PDF, 224.1 kB) biedt volop zwem- en surfgelegenheid. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Gelre's End

Een zonne- en speelweide, nabij de jachthaven. Bekijk de kaart van Gelre's End (PDF, 127.5 kB) .

Zandmeren en Dorpswaard

De Zandmeren in Kerkdriel bestaat uit een strand, ligweide, toilet, visgelegenheid, zwemgelegenheid en horeca. De nabijgelegen Dorpswaard bestaat uit een golfterrein, ijsbaan en het Resort aan de Maas. Er is voldoende parkeergelegenheid. Bekijk de kaart van Zandmeren en Dorpswaard (PDF, 337.6 kB).

De visie op recreatiegebied De Zandmeren kunt u opvragen per e-mail.

Gebruik recreatiegebieden

Voor deze recreatiegebieden heeft de gemeenteraad in een verordening geregeld wat op elke plaats is toegestaan. Raadpleeg de Verordening recreatieoorden (Deze link gaat naar een externe website).

Let op

Naast de hierboven genoemde recreatiegebieden liggen langs de Maas en Waal verschillende strandjes die op een mooie zomerdag uitnodigen tot zwemmen. Wij benadrukken dat het zwemmen in een rivier gevaarlijk is en raden dit ten zeerste af.

Wilt u meer weten over de toeristische mogelijkheden in de Bommelerwaard, kijk dan op beleefbommelerwaard.nl (Deze link gaat naar een externe website)

Kijk ook eens op:

Blauwalgen in het water

Blauwalgen zijn bacteriën in het oppervlaktewater. Bij droog en zonnig weer kunnen blauwalgen in het water goed groeien. Ze kunnen gezondheidsklachten zoals huidirritatie of maag- en darmklachten veroorzaken bij mens en dier. Het is advies is daarom om, als u twijfelt over de kwaliteit van het water, contact met dit water te vermijden. Zorg ook dat dieren niet in het water zwemmen of er van drinken.

Hoe blauwalg herkennen?

Blauwalg ziet er uit als een helder groene, groenblauwe of helder blauwe olieachtige laag die op het water drijft.

Afbeelding blauwalg in water

Zwem alleen in officieel zwemwater

We raden sowieso aan om alleen in officieel zwemwater te zwemmen. Dit is zwemwater waar de provincie periodiek de waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid in de gaten houdt. Kijk op www.zwemwater.nl (Deze link gaat naar een externe website) voor alle officieel aangewezen zwemplekken en informatie over de waterkwaliteit. Alleen op de officieel aangewezen zwemplekken wordt er gewaarschuwd wanneer de waterkwaliteit niet voldoende is. De officiële zwemplekken in de gemeente Maasdriel zijn strandbad Well en de Zandmeren in Kerkdriel.

Provincie plaatst een waarschuwing bij blauwalg in het zwemwater

De provincie hangt een geel onderbord aan het blauwe informatiebord dat bij het zwemwater staat als er blauwalg in het zwemwater is geconstateerd. Het advies is dan om contact met dit water te vermijden.
Ziet u blauwalg in het zwemwater of vermoedt u blauwalgen op een aangewezen zwemlocatie en wordt er nog niet voor gewaarschuwd? Geef dit dan door aan de provinciale zwemwatertelefoon van de provincie Gelderland via (026) 35 99 999.

Blauwalg voorkomen

Het is moeilijk om blauwalg te voorkomen, want de bacteriën groeien als het langere tijd mooi weer is. Ook in stromend water kan blauwalg voorkomen. Een paar jaar geleden zag een deel van de rivier de Maas groen van de blauwalg.
Over het algemeen wordt de hoeveelheid blauwalg vanzelf minder als het minder warm wordt of het water afkoelt door bijvoorbeeld regen.

Dit kunt u zelf doen om blauwalg zoveel mogelijk te beperken:

Laat uw hond niet langs of in het water poepen. Stoffen uit de ontlasting zijn voedingsstoffen voor blauwalgen.
Hetzelfde geldt voor ontlasting van mensen. Gebruik de toiletten en doe kleine kinderen een zwemluier aan.
Ook broodresten zijn een voedingsbron voor algen, voer geen brood aan watervogels.