Oplaadpunten elektrische voertuigen in openbare ruimte

Het aantal elektrische auto’s groeit en daarmee groeit ook de vraag naar oplaadpunten. Beschikt u niet over eigen terrein waar u uw auto parkeert én is er binnen 300 meter wandelafstand van uw woning nog geen openbaar laadpunt? Dan kunt u er één aanvragen via www.openbaarladen.nl. Op deze website kunt u ook zien waar er al oplaadpunten zijn of aanvragen in behandeling zijn. In sommige gevallen kunt u ook een openbaar laadpunt aanvragen in de omgeving waar u werkt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Allego plaatst de openbare laadpalen in Maasdriel. Uw aanvraag voor een oplaadpaal in de openbare ruimte gaat via de www.openbaarladen.nl.
Allego neemt uw aanvraag in behandeling, overlegt met de gemeente over de beste locatie om de paal te plaatsen en de gemeente neemt een verkeersbesluit. Dit besluit wordt gepubliceerd zodat omwonenden op de hoogte zijn en eventueel bezwaar kunnen aantekenen. U wordt op de hoogte gehouden van het verloop van het aanvraagtraject en de datum van plaatsing. Dit duurt op dit moment minimaal 10 weken.

Wat kost het?

Voor u zijn er geen kosten verbonden aan het aanvragen van een openbare laadpaal. Als u de oplaadpaal gebruikt betaalt u natuurlijk wel de stroom die u gebruikt. In Maasdriel is het tarief momenteel € 0,24 per kWh.  U rekent de stroom af met een oplaadpas. U kunt hiervoor alle gangbare oplaadpassen gebruiken.   
Let op; laadpasaanbieders kunnen zelf bepalen welk tarief zij u in rekening brengen. Sommige aanbieders berekenen niets extra, bij andere aanbieders betaalt u een vast bedrag per maand. Er zijn ook aanbieders die een minimum laad-tarief hanteren waardoor u bij deze aanbieders het dubbele betaalt van de stroomkosten. Verdiep u daarom goed in de voorwaarden van de laadpassen en bepaal welke pas voor u het beste is.  Er zijn apps waarmee u, terwijl u laadt de exacte kosten kunt zien welke in rekening worden gebracht. Een voorbeeld hiervan is de smoov-app.

Meer informatie

Voor informatie over het aanvragen van een openbare laadpaal adviseren wij u om op de website www.openbaarladen.nl te kijken. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan contact op met Astrid Zweerus van het team Ruimtelijke Ontwikkeling via telefoonnummer 14 0418 of via info@maasdriel.nl.