Lees pagina voor

Openbare laadpaal aanvragen

Het aantal elektrische auto’s groeit en daarmee groeit ook de vraag naar oplaadpunten. Beschikt u niet over eigen terrein waar u uw auto parkeert en kunt opladen én is er binnen circa 300 meter wandelafstand van uw woning nog geen openbaar laadpunt? Dan kunt u er één aanvragen via www.laadpaalaanvragen-oost.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Hoe gaat het in zijn werk?

De laadpalen worden geplaatst door Vattenfall InCharge (Deze link gaat naar een externe website). Uw aanvraag voor een oplaadpaal in de openbare ruimte gaat via www.laadpaalaanvragen-oost.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Na uw aanvraag overlegt Vattenfall met de gemeente over de beste locatie om de paal te plaatsen. Wij willen de oplaadpunten op logische plekken plaatsen en ze goed verdelen over de gemeente. In samenspraak met inwoners hebben we begin 2022 voorkeurslocaties voor laadpalen aangewezen. Als een aanvraag voldoet aan de eisen en er is nog geen laadpaal in de buurt, dan wordt de dichtstbijzijnde voorkeurslocatie aangewezen. De gemeente neemt een verkeersbesluit. Dit besluit wordt gepubliceerd zodat omwonenden op de hoogte zijn en eventueel bezwaar kunnen aantekenen. U wordt op de hoogte gehouden van het verloop van het aanvraagtraject en de datum van plaatsing. Dit duurt op dit moment minimaal 10 weken.

Wat kost het?

Voor u zijn er geen kosten verbonden aan het aanvragen van een openbare laadpaal. Als u de oplaadpaal gebruikt betaalt u natuurlijk wel de stroom die u gebruikt. U rekent de stroom af met een oplaadpas. U kunt hiervoor alle gangbare oplaadpassen gebruiken.  
Let op; laadpasaanbieders kunnen zelf bepalen welk tarief zij u in rekening brengen. Sommige aanbieders berekenen niets extra, bij andere aanbieders betaalt u een vast bedrag per maand. Er zijn ook aanbieders die een minimum laad-tarief hanteren waardoor u bij deze aanbieders mogelijk meer betaalt. Verdiep u daarom goed in de voorwaarden van de laadpassen en bepaal welke pas voor u het beste is. Er zijn apps waarmee u, terwijl u laadt de exacte kosten kunt zien welke in rekening worden gebracht. Een voorbeeld hiervan is de Vattenfall InCharge app.

Type laadpalen

De laadpalen die geplaatst worden zijn de Alfen Twin met een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee u gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden. Daarnaast hangt de werkelijke snelheid waarmee je gaat laden af van de bezetting van de laadpaal:

De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.

Laadpalen in de openbare ruimte

De oplaadpunten zijn openbaar. Iedereen mag gebruikmaken van die oplaadpunten. Als u een laadpaal aanvraagt is het niet uw eigen laadpaal. De locatie van het oplaadpunt moet dan ook goed bereikbaar zijn. Het gebruik van de oplaadpunten is tegen betaling. Er kunnen twee auto's tegelijk laden aan een laadpaal. 

Geen kabels over de stoep of weg

Als u een eigen laadpunt hebt op eigen terrein, laadt u uw voertuig ook op eigen terrein op. Het is niet toegestaan om een eigen laadkabel over of onder de stoep of weg te leggen en het voertuig op een openbare parkeerplaats op te laden met de eigen laadkabel. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Zo vormt het een obstakel voor slechtzienden en mensen met een rollator of rolstoel.

Door op strategische plaatsen door de hele gemeente openbare laadpalen te plaatsen worden maar enkele parkeerplaatsen (twee per paal) gereserveerd voor het laden en blijven alle andere parkeerplaatsen in de wijk beschikbaar voor iedereen.

Meer informatie

De gemeenteraad heeft in 2021 een integrale laadvisie en plaatsingsbeleid opgesteld. Op de website overheid.nl kunt u de integrale laadvisie (Deze link gaat naar een externe website) en het plaatsingsbeleid (Deze link gaat naar een externe website) bekijken. Heeft u een vraag over de openbare laadpalen van Vattenfall InCharge? Neem een kijkje op de website van Vattenfall InCharge (Deze link gaat naar een externe website). Of neem contact op met het team Realisatie en Beheer via telefoonnummer 14 0418 of via info@maasdriel.nl.