Lees pagina voor

Aanpak jaarwisseling: nog meer inzetten op de kracht van samen

29 februari 2024

In Hedel en Kerkdriel waren tijdens de jaarwisseling flinke ongeregeldheden. Afgelopen weken werkten we samen met onze veiligheidspartners aan het opmaken van een integraal beeld van wat er tijdens de jaarwisseling precies gebeurd is, wat daar de gevolgen van zijn en welke lering we hieruit trekken voor komende jaarwisselingen.

Burgemeester Geurts reageert: “De jaarwisseling, met name het excessieve geweld dat in Hedel is gebruikt, heeft een ongekende en blijvend voelbare impact op velen. Tegelijkertijd is de gezamenlijke wens om een maatschappelijke verandering op gang te brengen voelbaar. Dat gevoel groeit steeds meer. We zijn de weg van verandering al ingeslagen met een nieuwe aanpak rondom afgelopen jaarwisseling. Met de lessen die we geleerd hebben, zetten we komende tijd extra stappen op weg naar feestelijke jaarwisselingen zonder excessen. Verandering zit in de kracht van samen. Wij intensiveren onze aanpak, waarbij we nog nauwer gaan samenwerken met bestaande partners. En we willen nieuwe samenwerkingen aangaan, bijvoorbeeld met de jongerenraad. Daar bovenop doen we nog nadrukkelijker een beroep op de samenleving om bij te dragen. Ook al is het een proces van de lange adem, we blijven ons daarvoor hard maken.”

Aanloop naar en verloop van de jaarwisseling 2023-2024
De vernieuwde aanpak werd in aanloop naar de jaarwisseling van 2023-2024 steeds intensiever. Zo zijn verschillende inwoners aangesproken op de mogelijke consequenties van onwenselijk gedrag. In het centrum van Hedel hingen camera’s die zes weken lang vanaf vijf posities toezicht hielden. De beelden gingen rechtstreeks naar een centraal uitkijkpunt van de politie. Ondanks alle inspanningen die we samen hebben gedaan, vonden er toch ongeregeldheden plaats op de Ipperakkeren in Kerkdriel en in het centrum van Hedel. Toen reguliere inzet van politie niet meer toereikend was, heeft burgemeester Geurts om inzet van de ME gevraagd.

Strafrechtelijk onderzoek
Burgemeester Geurts: “Alle hulpverleners hebben tijdens de jaarwisseling in Hedel gewerkt in een potentieel levensgevaarlijke situatie. Tot mijn diepe droefenis zijn diverse hulpverleners fysiek gewond geraakt en het heeft een diepe mentale impact gehad op velen. Daarom moet de onderste steen boven komen in het lopende strafrechtelijk onderzoek. De focus ligt op het achterhalen en veroordelen van eenieder die betrokken was bij het excessief geweld. Hebt u informatie? Neem uw maatschappelijke verantwoordelijkheid en meld het. Dat kan nog steeds. Het is ook mogelijk om anoniem te melden via Meld Misdaad Anoniem.”

Meer informatie
In de brief van burgemeester Geurts aan de raad (Deze link gaat naar een externe website) over de evaluatie van de jaarwisseling 2023-2024 vindt u meer informatie.