Lees pagina voor

Zieke bomen kappen

9 juli 2024

In de Zandstraat in Ammerzoden en de Winkelseweg in Hedel worden deze week 22 bomen gekapt. Deze bomen hebben de iepziekte. De iepziekte is heel besmettelijk. We kappen de bomen om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt.

Wat is iepziekte?

Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. De iepenspintkever verspreidt deze schimmel van zieke bomen naar gezonde bomen. Om zichzelf te beschermen tegen de schimmel sluit de boom de houtvaten af. Hierdoor stroomt er geen water meer door de boom en zo verwelken de bladeren en takken. De boom sterft binnen een paar weken. Vooral in de zomer zie je dat een boom ziek is. De bladeren verkleuren van groen naar geel en bruin. Ook zijn er minder bladeren dan normaal. Een gezonde iep heeft een heel dik bladerdek. Je kunt er bijna niet doorheen kijken. Heeft een iep veel minder bladeren? Dan is de boom waarschijnlijk ziek.

Nieuwe bomen

We vervangen de gekapte iepen door andere soorten bomen. Op deze manier kunnen ziekten zich minder snel verspreiden.

Controle van bomen

We blijven de bomen in de gemeente controleren en verzorgen, zodat ze gezond blijven en ziektes vroeg ontdekt worden. Denk jij dat je een zieke iep hebt gezien? Meld dit dan via de BuitenBeter app.