Lees pagina voor

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

14 november 2023

Verwarm uw huis veilig. Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend. Bovendien komt een CO-vergiftiging meestal voor in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen. Het is belangrijk om uw woning te ventileren, de symptomen te herkennen en vergiftiging te voorkomen met een melder. Een CO-melder kan u op tijd waarschuwen en daarmee uw leven redden!

Geen CO-vrij logo? Geen klus!

Veelal komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer. Het is daarom belangrijk om de verwarmingsinstallatie goed te laten onderhouden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf. Deze bedrijven herkent u aan het CO-vrij-logo en zijn te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’. Een installateur draagt bovendien (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan aantonen voor een gecertificeerd bedrijf te werken. Bedrijven die niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties. Ook zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is niet toegestaan.

Meer informatie leest u op co-wijzer.nl (Deze link gaat naar een externe website).