Lees pagina voor

Verduurzamen van onze gebouwen

31 oktober 2023

In Nederland én in Maasdriel zijn we al goed op weg om te verduurzamen. Dat is belangrijk. Voor nu en straks. Voor onszelf en het klimaat. Ook als gemeente nemen we stappen om ons energieverbruik te verminderen en onze CO2 uitstoot te verlagen. Een van die stappen is het verduurzamen van onze gebouwen, zoals de dorpshuizen.

Zonnepanelen op onze dorpshuizen

Op het dak van dorpshuis Gelre’s End in Hedel plaatsten we vorige week 91 zonnepanelen. Eerder deze maand plaatsten we zonnepanelen op het dak van De Drie Linden in Alem en in juli op het dak van De Boxhof in Velddriel. Ook dorpshuis De Weesboom in Ammerzoden en Ons Huis in Well krijgen binnenkort zonnepanelen. Met deze zonnepanelen wekken we zelf schone, duurzame energie op.

Het goede voorbeeld

Met de zonnepanelen op de dorpshuizen hebben we weer een nieuwe stap gezet in het verduurzamen van onze gebouwen. Hiermee helpen we mee aan het landelijke en lokale doel om in 2030 55% minder CO2 uit te stoten. Wethouder Nettenbreijers is blij met de plaatsing van de zonnepanelen: “Het tegengaan van klimaatverandering moeten we samen doen. Ook wij als gemeente hebben hierin een belangrijke taak. Het verduurzamen van onze gebouwen levert een goede bijdrage aan het behalen van onze doelen. En we geven het goede voorbeeld aan inwoners en bedrijven in Maasdriel. Want we moeten allemaal in actie komen.”

Hoe verduurzamen we nog meer

In de afgelopen jaren vervingen we in verschillende gemeentelijke gebouwen oude lampen voor led lampen. Hiermee verlaagden we het energieverbruik. Een ledlamp gebruikt namelijk 80 tot 90% minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp. De gemeentewerf maakt al sinds maart 2021 gebruik van zonnepanelen en heeft sinds januari 2023 een warmtepomp.

Op het gemeentehuis hebben we het in 2020 het oude luchtbehandelingssysteem en de koelmachine vervangen door een warmtepomp. Laatst hebben we het energielabel van het gemeentehuis opnieuw laten beoordelen. Het gemeentehuis heeft nu Energielabel A+. Een beoordeling waar we trots op zijn.

Wat kun je zelf doen

We moeten allemaal minder energie gebruiken en onze CO2 uitstoot verlagen. Dit kan al met kleine stappen. Heb je het koud? Zet dan niet meteen de verwarming een of twee graden hoger. Trek eerst een warme trui en schoenen aan. Zet apparaten die je niet gebruikt helemaal uit en doe de lamp uit als je de ruimte verlaat. Plaats tochtstrips onder de deuren en onderzoek op welke manieren je jouw huis kunt isoleren. Wil je graag energie besparen, maar weet je niet goed hoe? Vraag dan een energiecoach van Energieloket Maasdriel om hulp. De energiecoach komt bij jou thuis en helpt je met al je vragen over energie besparen.

Kijk voor meer informatie en het gratis aanvragen van een energiecoach aan huis op de website van het energieloket (Deze link gaat naar een externe website).

Wethouder Nettenbreijers op het dak van dorpshuis Gelre's End

Wethouder Toine Nettenbreijers op het dak van Dorpshuis Gelre's End in Hedel