Lees pagina voor

Waarschuwings en AlarmeringSysteem (WAS)-paal in Alem drie maanden uitgeschakeld

1 mei 2023

Beste inwoner van Alem,

Twee ooievaars kozen in Alem een bijzondere plek om een nest te bouwen. Boven op de mast van het luchtalarm, naast de Odradaschool in het dorp. Leerlingen van groep 7 en 8 maakten zich zorgen over wat er gebeurt als de sirene afgaat. Zij schreven de burgemeester een brief waarin ze vroegen om het alarm even uit te zetten. Afgelopen vrijdag mocht ik als kernwethouder van Alem de leerlingen goed nieuws brengen. Bert en Kiki – zo hebben de leerlingen de vogels genoemd - kunnen dus rustig doorbouwen aan hun nest. Het alarm gaat drie maanden uit. Dat is de tijd die nodig is voordat de jonge ooievaars veilig kunnen uitvliegen.

Groot nieuws

Alem heeft daarmee lokaal het nieuws gehaald in de Bommelerwaardgids en het Brabants Dagblad. Ook zijn de kinderen op de radio geweest bij Omroep Gelderland. Daarnaast is er landelijk, in eerste instantie in de Kidsweek en later via NOS en nu.nl, aandacht geweest voor de ooievaars in Alem.

Voor u als inwoner:

De Waarschuwings en AlarmeringSysteem (WAS)-paal wordt voor de maanden mei, juni en juli uitgeschakeld voor oefenalarmen. Dat betekent dat op de eerste maandag van de maand (1 mei, 5 juni en 3 juli) om 12:00 het alarm niet afgaat. Via de app NL-Alert kunt u overigens wel oefenalarmen ontvangen.

Wat als het alarm wél gaat?

Dan is het mis. Voor échte alarmeringen wordt het luchtalarm wel gebruikt. Dit is voor uw veiligheid. Wanneer het alarm gaat is de buitenomgeving gevaarlijk voor uw gezondheid: blijf binnen, sluit ramen en deuren en schakel luchtventilatie uit. Via radio en televisie kunt u meer informatie krijgen over de situatie. Er bestaat een hele kleine kans dat het oefenalarm wel afgaat. Dit komt doordat de WAS-palen worden aangestuurd door verschillende hulpdiensten. Hulpdiensten hebben bevestigd dat de WAS-paal wordt uitgeschakeld. Komende dagen zullen zij dit uitvoeren.

Hartelijk dank voor jullie signaal groep 7-8!
Namens de gemeente Maasdriel wens ik Bert en Kiki een goede broed toe.

Michiel Alexander de Raaf
Kernwethouder Alem.