Lees pagina voor

Maasdriel doet mee aan het NK Tegelwippen

7 april 2023

Dinsdag 21 maart ging het jaarlijkse NK Tegelwippen (Deze link gaat naar een externe website) van start. Gemeente Maasdriel gaat de strijd aan met gemeente Zaltbommel tijdens het NK. Samen vergroenen zij de Bommelerwaard. Ook in de rest van Nederland en België gaan gemeenten de uitdaging aan: wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?

Wanneer tegels in heel Nederland plaatsmaken voor gras, bloemperken en groene tuinen, maken we ons land samen meer klimaatadaptief en biodivers. Vanaf 21 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via NK Tegelwippen (Deze link gaat naar een externe website). Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de betreffende gemeente. Het NK Tegelwippen loopt tot 31 oktober 2023.

Tegels wippen in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het vierde jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in vele gemeenten. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien draagt groen bij aan een goede gemoedstoestand.

Tegel eruit, plant erin

In april organiseren we de actie ‘Tegel eruit, plan erin’ om het Tegelwippen te stimuleren. Om Maasdriel te vergroenen kunnen inwoners planten ontvangen voor het wippen van tegels uit hun tuin. Wij staan op verschillende locaties en tijdstippen in de gemeente met een container om de gewipte tegels in te nemen. Voor het wippen van je tegels én het doorgeven van het aantal tegels aan NK Tegelwippen ontvangt de inwoner van ons per tegel een plant.

De actiedagen vinden plaats op:

Datum Locatie Tijdstip
Vrijdag 7 april Kerkdriel, Gemeentehuis Kerkdriel 13:00 – 16:00 uur
Zaterdag 8 april Ammerzoden, Dorpshuis De Weesboom 10:00 – 13:00 uur
Zaterdag 15 april Rossum, Monseigneur Bekkersplein 10:00 – 13:00 uur
Zaterdag 22 april Hedel, Dorpshuis Gelre’s End 10:00 – 13:00 uur

Wethouder Erik van Hoften kijkt uit naar de acties voor het NK Tegelwippen in Maasdriel: ‘Door deze acties helpen we inwoners om hun tuin te vergroenen. Ik draag mijn steentje bij door tegels uit mijn tuin te wippen, jij toch ook? Samen zorgen we voor meer groen in onze mooie gemeente.’

Wint Maasdriel dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner vervangt voor groen wint de Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun tuin vergroenen maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Tegelwipper van de Maand uitgekozen. Al deze maandelijkse winnaars zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin november wordt uitgereikt.