Verkoop Hervormde kerk Alem aan Stichting Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel

Geplaatst op maandag 30 januari 2023

Het college van gemeente Maasdriel is voornemens de Hervormde kerk aan de Sint Odradastraat 12 in Alem te verkopen aan de lokale partij Stichting Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel (SCF Maasdriel). Het plan van deze indiener voldeed als enige aan alle voorwaarden uit de verkoopbrochure en kwam daarmee na een zorgvuldige beoordeling als beste uit de bus.

Wat voor plan diende SCF Maasdriel in?

SCF Maasdriel wil het kerkje gaan verhuren aan de nieuw op te richten partij Stichting Het Alems Kerkje. Het idee van die op te richten stichting is om van de Hervormde kerk in Alem een sociaal-cultureel centrum te maken met uiteenlopende activiteiten door Alemers, voor een breed publiek. Zo is Stichting Het Alems Kerkje van plan om tentoonstellingen en lezingen over de geschiedenis van Alem op te zetten. Ook zijn kunstexposities, kleine akoestische concerten en filmavonden onderdeel van het plan. Het kerkje kan daarnaast dienen als huwelijkslocatie. De activiteiten zijn aanvullend op het aanbod van Dorpshuis De Drie Linden, dat verderop in de straat ligt. Voorzitter Jac van de Ven van SCF Maasdriel geeft aan blij te zijn met deze uitkomst: “We zijn verheugd dat het kerkje een functie krijgt én blijft houden voor de lokale gemeenschap.”

Wethouder De Raaf is zeer te spreken over het plan van de stichting: “Het laat een sterke binding met Alem zien, is toegankelijk voor een breed publiek en past perfect bij de inrichting en cultuur van het dorp. Ook het monument blijft in stand en het verhaal daarover gaat de stichting uitdragen. Het plan voldeed aan alle verwachtingen en verraste toch door de bundeling van krachten en uiteenlopende activiteiten.”

Welke partijen nemen deel?

Verschillende lokale partijen hebben de handen ineengeslagen om Stichting Het Alems Kerkje op te gaan richten. Samen willen zij het kerkje uitbaten als sociaal-cultureel centrum. Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel koopt het Alems Kerkje van de gemeente en verhuurt het aan Stichting Het Alems Kerkje. Dorpsraad Alem neemt het initiatief om de stichting op te richten en het aanbod van activiteiten in te regelen. Naast de eerder genoemde partijen nemen Erfgoedvereniging Alem, Stichting Soepenfestival Alem, Stichting Dorpshuis De Drie Linden en Uit Vrije Hand deel. Er is nog ruimte voor anderen die ideeën, passend bij sociaal-cultureel activiteiten, hebben om aan te haken.

Welke plannen ontvingen we nog meer?

Naast het plan van SCF Maasdriel zijn er vijf plannen ingediend. “We zijn positief verrast door de grote diversiteit aan voorstellen en het enthousiasme dat daaruit spreekt. We hebben de ingediende plannen zorgvuldig bestudeerd en beoordeeld aan de hand van de in de verkoopbrochure opgenomen voorwaarden. Hoewel andere plannen ook sterke concepten lieten zien voor ontmoeting, verbinding, cultuur en creativiteit, voldeed geen enkel ander plan aan alle voorwaarden uit de verkoopbrochure. Alle indieners van de plannen zijn op de hoogte gebracht van de uitkomst”, aldus wethouder De Raaf.

Hoe gaat het nu verder?

De eerstvolgende stap na het collegebesluit om het kerkje te gunnen aan SCF Maasdriel is het opstellen van een concept koopovereenkomst. Als de koopovereenkomst definitief is, volgt een formeel collegebesluit. Daarmee is gunning definitief. Kort daarna vindt de eigendomsoverdracht van het kerkje aan de stichting plaats.

Achtergrond verkoop Alems Kerkje

Het Hervormde kerkje aan de Sint Odradastraat 12 in Alem is een rijksmonument. Dit karakteristieke gebouw deed de laatste jaren dienst als Dakpannenmuseum. Het kerkje met toe- en aanbehoren, de ondergrond en de grond gelegen achter de kerk (voormalig kerkhof) bood gemeente Maasdriel te koop aan voor een bedrag van € 95.000,- k.k.. Eind oktober vorig jaar maakten we de verkoop bekend en deden we de oproep aan geïnteresseerden om hun plannen voor het monumentale gebouw en de bijbehorende objecten in te dienen. Dat leverde in totaal zes plannen op.

Meer nieuws