Hebt u al rookmelders opgehangen in huis?

Geplaatst op woensdag 15 juni 2022

Wist u dat een brand al binnen 3 minuten tot levensgevaarlijke situaties kan leiden? Door rookmelders op te hangen vergroot u de kans dat u en uw huisgenoten op tijd worden gewaarschuwd en kunnen vluchten wanneer dat nodig is. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in elke woning. U moet dan op elke verdieping met een verblijfsruimte, zoals een slaap- of woonkamer, minstens één rookmelder in de vluchtweg op hebben gehangen. Huurt u een woning en hangen er nog geen rookmelders? Neemt u dan vooral contact op met uw verhuurder om goede afspraken te maken.

Waar moet u op het letten bij het ophangen van rookmelders?

  • Kies een rookmelder én batterij met een levensduur van 10 jaar. Na 10 jaar vervangt u eenvoudig de gehele rookmelder.
  • Hang de rookmelder in het midden van het plafond, niet te dicht bij een lamp.
  • Een schone rookmelder werkt beter. Maak daarom de buitenkant van de rookmelder elke maand schoon met de stofzuiger of een licht vochtig doekje. Zo verkleint u ook de kans dat de sensor in de rookmelder vals alarm geeft.

Kijk voor meer tips en informatie op de website rookmelders.

Let op!

De gemeente is het bevoegd gezag om te controleren op de rookmelderverplichting. Er zijn signalen dat criminelen bij mensen thuis binnen proberen te komen met de smoes dat zij komen controleren op de aanwezigheid van rookmelders. Wees alert en laat mensen niet zomaar binnen.

Meer nieuws