Maas- en Waaljutters zorgen voor schone oevers

Geplaatst op dinsdag 8 oktober 2019

Wethouder Van Hoften prikte op 5 oktober samen met 12 Maasdrielse verenigingen zwerfafval langs de uiterwaarden van de Maas en Waal. In totaal waren 210 verenigingsleden op de been. De opbrengst aan zwerfafval was maar liefst 25 m3 ; een volle zeecontainer aan vuil! De jutters troffen de meest uiteenlopende soorten afval aan. Jerrycans, verfblikken, tuinstoelen, tonnen, barbecues en flesjes. Alle verenigingen krijgen als dank van de gemeente een financiële bijdrage.

Senioren club ’t Verzetje

In 2016 zag Herold van Senioren club ‘t Verzetje een oproep van de gemeente Maasdriel en IVN om voor de vereniging extra kasgeld te verdienen door te gaan jutten. Sindsdien doet de vereniging jaarlijks mee aan de jutactie. Dit jaar kwamen 25 vrijwilligers opdraven die `t Verzetje een warm hart toedragen. Zij ruimden zwerfafval op langs de oevers en op basalten in Alem. Dat vergt een goede fysieke gesteldheid. Na afloop dronken de leden een kop koffie met versnapering en keken met een tevreden gevoel terug op het resultaat. “Wij vinden het een mooi initiatief en hopen nog vele jaren te mogen jutten in Alem om zo onze kas te spekken!”, aldus de senioren van ’t Verzetje.

Sinds 2015

Dit is niet de eerste keer dat er een opruimactie plaats heeft gevonden. De gemeente Maasdriel is in 2015 begonnen met het Maas- en Waaljutten. In samenwerking met IVN Gelderland, Gelderse Natuur en Milieufederatie, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland zijn al veel mensen bewust gemaakt van het zwerfafvalprobleem en zijn er al diverse opruimacties georganiseerd. De opruimacties hebben nut. Ieder jaar worden grote aantallen zwerfafval verwijderd. “Het is mooi om te zien dat zoveel vrijwilligers betrokken zijn bij het schoonhouden van de natuur in Maasdriel”, zegt wethouder Van Hoften hierover.

Meer nieuws