Maasdriel zoekt jutters!

Geplaatst op maandag 3 september 2018

Zwerfafval is een groot probleem in de uiterwaarden van alle gemeenten langs de Maas en de Waal. Na de hoogwaterperiode blijft er veel zwerfafval achter. Dit is slecht voor milieu, mens en dier en zorgt bovendien voor een lelijk landschapsbeeld. Om dit probleem te verminderen is de gemeente Maasdriel in 2015 begonnen met het Maas- en Waaljutten.

Succesvolle opruimacties

In samenwerking met IVN Gelderland, Gelderse Natuur en Milieufederatie, Rijkswaterstaat, waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland zijn al diverse opruimacties georganiseerd waardoor veel mensen bewust zijn van het zwerfafvalprobleem. De opruimacties hebben effect! In het najaar van 2016 en 2017 bleek er al aanzienlijk minder zwerfafval in de Maasdrielse uiterwaarden te liggen. Vorig jaar ruimden verenigingen de Oostkant van de gemeenten op. Dit jaar staat het jutten van de Westzijde op het programma.

Maas- en Waaljutters gezocht!

Verenigingen die de handen uit de mouwen willen steken door een deel van de uitwaarden van de Maas of de Waal op te ruimen kunnen dat de gemeente laten weten. Er zijn dit jaar meerdere tracés te verdelen. Als Maas- en Waaljutter gaat een vereniging met minimaal tien personen de uiterwaarden in om zwerfafval op te ruimen. De vereniging ontvangt materialen en instructies vanuit de gemeente. Voor het opschonen van een tracé ontvangt de vereniging een eenmalige financiële vergoeding van minimaal 200 euro. Dit is afhankelijk van de ligging en grootte van het tracé en de hoeveelheid zwerfvuil.

Voorwaarden meedoen met Maas- en Waaljutters 2018

Aanmelden kan tot uiterlijk 23 september door een ingevuld aanmeldingsformulier (PDF, 245.5 kB) te mailen naar jutten@maasdriel.nl. Het aanmeldingsformulier kun je hier downloaden. Voor deelname gelden een aantal voorwaarden:

  • Vereniging komt uit en is actief in de gemeente Maasdriel
  • Verenigingen die zich vorig jaar hebben aangemeld en niet zijn ingedeeld, hebben voorrang
  • Verenigingen die nog niet eerder hebben gejut, hebben voorrang
  • Verenigingen moeten jutten op de vastgestelde jutdatum 20 oktober 2018. In geval van hoogwater kan deze datum wijzigen. Uiteraard moet de vereniging dan ook beschikbaar zijn om te jutten
  • De vereniging heeft minimaal 10 personen (volwassenen) beschikbaar om te jutten
  • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten onder begeleiding jutten
  • Per vereniging één verantwoordelijke/contactpersoon (e-mail en telefoonnummer beschikbaar)

Meer nieuws