Maas- en Waaljutters weer actief in gemeente Maasdriel

Geplaatst op dinsdag 10 oktober 2017

In totaal hebben ruim 100 vrijwilligers van tien verschillende verenigingen 1660 kilo afval opgeruimd in de gemeente Maasdriel. Bij dit afval zaten onder andere een bureaustoel, diverse autobanden, een visstoel, een platte televisie en een houten deur. Met het jutten van de uiterwaarden dragen de verenigingen hun steentje bij aan het verminderen van zwerfafval. In ruil hiervoor krijgen zij een bijdrage voor de clubkas.

Tienerclub Follow
De weersvoorspelling voor zaterdag was niet zo best, maar gelukkig is het droog gebleven. De kinderen van tienerclub Follow uit Hedel hadden hun wekker gezet en stonden fris en fruitig te wachten op de afgesproken plaats. Wethouder De Vreede hielp tienerclub Follow en droeg zo ook zijn steentje bij. Ruim zes volle zakken afval was de opbrengst.
Iedere uiterwaarde van de Maas en Waal heeft zijn eigen charme en verhaal. Tienerclub Follow had een stuk bij Alem toegewezen gekregen. Het landschap wordt hier gekenmerkt door de gekanaliseerde Maas met haar bakenbomen. Een mooi stukje Nederland waar geen zwerfafval hoort te liggen. Na de hoogwaterperiode blijft er in het gebied zwerfafval achter. Dit is uiteraard slecht voor het milieu, voor mens en dier.

Maas- en Waaljutters
De gemeente Maasdriel is in 2015 begonnen met het Waaljutten en in 2016 is dit uitgebreid naar de Maas. In samenwerking met IVN Gelderland, Gelderse Natuur en Milieufederatie, Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland zijn al veel mensen bewust gemaakt van het zwerfafvalprobleem en zijn er al diverse opruimacties georganiseerd. De opruimacties hebben nut. Ieder jaar wordt er minder zwerfvuil uit de uiterwaarden gehaald. “Deze aanpak is een mooi voorbeeld hoe we samen kunnen werken aan een leefbaar Maasdriel”, aldus wethouder Jan-Hein de Vreede.

Meer nieuws