Lees pagina voor

Hitte

Het klimaat in Nederland verandert. Het aantal warme dagen stijgt. Veel mensen genieten van het warme weer. Maar voor (kwetsbare) inwoners, kan de warmte leiden tot gezondheidsklachten. Hitte kan ervoor zorgen dat iemand in een ziekenhuis opgenomen wordt of zelfs aan de gevolgen overlijdt. Lees hier wat u tegen de hitte kunt doen. 

Wat kunt u zelf doen tegen de warmte?

Let op elkaar en zorg voor elkaar

Tijdens een hitteperiode is het belangrijk dat u extra let op anderen in uw omgeving en voor elkaar zorgt. Lees meer over hitte en wat u kunt doen bij hitte (Deze link gaat naar een externe website).

Hebt u een huisdier?

Zodra buiten de temperatuur stijgt, besteed dan ook extra aandacht aan uw huisdier. Een huisdier kan niet goed tegen de warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Lees meer over dieren tijdens warmte (Deze link gaat naar een externe website)

Verkoeling in onze gemeente

Met warm weer is het fijn om verkoeling te zoeken in het water. Doe dit dan wel veilig! Dat kan in onze gemeente bij Strandbad Well en De Zandmeren. 

Ga niet zwemmen in grote rivieren en kanalen, want dat kan gevaarlijk zijn. Kijk voor meer informatie op de website van Rijkswaterstaat (Deze link gaat naar een externe website).

Hitteplan Bommelerwaard

In de Bommelerwaard willen we voorkomen dat (kwetsbare) inwoners serieuze gezondheidsklachten krijgen als het lange tijd heel warm is. Daarom hebben we samen met gemeente Zaltbommel, de GGD Gelderland-Zuid en het Rode Kruis het ‘Lokaal Hitteplan 2022 -2025 (PDF, 3.1 MB)’ vastgesteld. Hierin staan duidelijke afspraken over wie wat doet als het Nationaal Hitteplan wordt ingezet. Deze afspraken gaan over de uitvoering en communicatie met als doel:

Nationaal Hitteplan

Als het KNMI verwacht dat het minimaal vier dagen achter elkaar warmer wordt dan 27°C, dan wordt het Nationaal Hitteplan (Deze link gaat naar een externe website) geactiveerd.