Lees pagina voor

Naamskeuze / Achternaam veranderen

Achternaam kind kiezen

Ouders mogen kiezen of hun 1e kind de achternaam krijgt van de moeder of van de vader. U kunt uw kind ook een dubbele achternaam geven: de achternamen van beide ouders. Wilt u uw naamskeuze vastleggen? Dan moet u de naamskeuze persoonlijk melden bij de gemeente.

Hoe werkt het

U kunt de achternaam bij de gemeente vastleggen in een akte van naamskeuze. Maar dit is niet verplicht. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.

Andere nationaliteit kind

Getrouwde ouders

Getrouwde ouders mogen kiezen of hun 1e kind de achternaam krijgt van de (duo)moeder, de vader of een dubbele achternaam (de achternamen van beide ouders). Dit kan:

LET OP: beide ouders moeten hierbij aanwezig zijn

Alleenstaande ouder

Bent u een niet-getrouwde moeder? En wordt uw kind niet officieel erkend? Dan krijgt uw kind uw achternaam.

Ouder met partner van hetzelfde geslacht

Krijgt een vrouw, met een partner van hetzelfde geslacht, een kind? Dan krijgt het kind de naam van de biologische moeder. Heeft u een andere wens? Kijk dan voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).
Denk eraan dat u bij de afspraak een donorverklaring meebrengt.

Niet getrouwde ouders

Als ouders niet getrouwd zijn, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt of een dubbele achternaam? Dan moeten de ouders het kind erkennen. Dit kan:

LET OP: beide ouders moeten hierbij aanwezig zijn.
Deze naamskeuze kan bij een later huwelijk of geregistreerd partnerschap worden veranderd.

Dubbele achternaam kind

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw kind een dubbele achternaam geven: de achternamen van beide ouders. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.
Lees meer over dubbele achternaam voor uw kind op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website)

Uw kind is geboren in 2024 en erkend in 2023

Heeft u uw ongeboren kind erkend in 2023 en kon u toen nog niet kiezen voor de dubbele achternaam? U kunt dan alleen nog bij de aangifte van geboorte kiezen voor de dubbele achternaam. Beide ouders komen dan mee naar de aangifte.

Overgangsregeling kinderen geboren vanaf 1 januari 2016

Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? En wilt u uw kind(eren) de achternamen van beide ouders geven? Van 1 januari tot en met 31 december 2024 geldt een tijdelijke regeling.

Om gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling komt u samen langs in 2024. Dit gaat op afspraak. Belangrijk is dat u de keuze in 2024 vastlegt, daarna kan het niet meer.

Nieuw identiteitsbewijs voor uw kind aanvragen

Verandert u de achternaam van uw kind en heeft uw kind een eigen identiteitsbewijs? Dan vraagt u het identiteitsbewijs opnieuw aan. Dit betaalt u zelf. U maakt hiervoor een afspraak.

Naamskeuze melden

De naamskeuze wordt direct vastgelegd.

Kosten

Naamskeuze is gratis.
Maakt u gebruik van de overgangsregeling? Dan betaalt u € 75 voor het oudste kind en € 50 voor ieder volgend kind.