Lees pagina voor

Waarom een regenton

Jaarlijks valt er gemiddeld 80 centimeter regen in Nederland en volgens berekeningen van het KNMI stijgt de hoeveelheid neerslag ieder jaar. De afgelopen 60 jaar is de hoeveelheid regen met 20 procent gestegen. Het is zonde om niets met dit water te doen. Zeker nu we in het nieuws horen dat er in de toekomst een dreigend tekort aan drinkwater is. Door een regenton te plaatsen vangt u het water op. Dit levert de volgende voordelen op:

1. Regenwater voor droge perioden

Als er regen valt, dan valt er vaak veel regen in een korte periode. Maar in de zomer hebben we ook lange perioden waarin er geen regen valt. Op deze momenten kunt u het water dat u eerder in uw regenton hebt opgeslagen gebruiken in plaats van kraanwater. Zo bespaart u op kostbaar drinkwater. 

2. Uitstekend water voor uw planten

Wist u dat regenwater uitstekend water is voor uw planten? In regenwater zit namelijk minder kalk dan kraanwater. Planten hebben wel kalk nodig, maar niet zoveel als er in kraanwater zit. Regenwater is dus een betere voeding voor planten dan kraanwater. Ook kunt u het regenwater uitstekend gebruiken voor het wassen van uw ramen. Doordat er minder kalk in zit, hebt u minder snel last van strepen.

3. Regenwater is gratis

Voor drinkwater betalen we geld. Regenwater is gratis. Het is dus zonde om drinkwater te gebruiken voor iets waarvoor we ook gratis regenwater kunnen gebruiken. 

4. Helpt om het riool minder te belasten

Tijdens hevige regenbuien komt er veel water via de regenpijp het riool in. Soms is dit zo veel dat het riool overbelast raakt en kan het riool overstromen. Een regenton vangt een deel van het water op. Zo helpt u de overlast te verminderen. 

5. Beter voor het milieu

Opvangen en gebruiken van regenwater is ook goed voor het milieu. Gemiddeld gebruiken we wel 120 liter drinkwater per persoon per dag. Om ervoor te zorgen dat iedereen dit water kan gebruiken wordt er water uit de grond gehaald. Hierdoor daalt de grondwaterspiegel en dat is niet goed voor de natuur. Door het regenwater te gebruiken besparen we op drinkwater. Zo hoeven we minder water uit de grond te halen. 

Waar u het regenwater voor kunt gebruiken? Lees onze tips voor het gebruik van regenwater.