Update over de omgevingsvisie Bommelerwaard

Geplaatst op donderdag 10 december 2020

Maak met ons de volgende stap!

Hoe zorgen we dat de Bommelerwaard nu en in de toekomst een aantrekkelijke omgeving blijft om in te wonen, werken, winkelen en recreëren? Het antwoord op deze vraag leggen we vast in de omgevingsvisie Bommelerwaard. De visie laat zien hoe de leefomgeving in de Bommelerwaard er in de toekomst uitziet. Bijvoorbeeld op het gebied van voorzieningen, werken, natuur, openbare ruimte, duurzaamheid, gezondheid en veiligheid. Hier en in het hart van Het Carillon van week 50 leest hoe het ervoor staat én hoe u kunt helpen bij de volgende stap. Als u meedoet, maakt u kans op een streekpakket.

Denkt u mee?

Alle inbreng tot nu toe heeft geleid tot een aantal opgaven waar we voor staan in de Bommelerwaard. Op het online platform staan die opgaven uitgelegd (onderaan de pagina). Ze zijn onderverdeeld in 4 thema’s. Bij elk thema staat een korte toelichting en een video. U kunt bij elk thema aangeven hoe u vindt dat we invulling moeten geven aan de belangrijkste opgaven.

Liever niet digitaal?

U kunt de vragen bij de thema’s ook beantwoorden door de pagina uit Het Carillon te halen of uit te printen, in te vullen en naar ons op te sturen of bij ons in de brievenbus te doen. Onder iedereen die meedoet en zijn gegevens achterlaat verloten wij een pakket met heerlijke streekproducten uit de Bommelerwaard. Meedoen kan tot 24 december 2020.

Hoe gaan we daarna verder?

De opbrengsten leiden tot een concept-omgevingsvisie, die in het eerste kwartaal van 2021 ter inzage wordt gelegd. Het streven is dat de gemeenteraden medio 2021 de omgevingsvisie Bommelerwaard vaststellen.

Waarom maken we een omgevingsvisie?

Op 1 januari 2022 treedt de Omgevingswet in werking. Deze wet vervangt alle wetten en regels voor wonen, ruimte, infrastructuur, milieu en water. De Omgevingswet verplicht alle gemeenten om een omgevingsvisie op te stellen over de toekomst van hun gemeente. De omgevingsvisie is de basis voor het later op te stellen omgevingsplan. Dit plan vervangt onder andere alle bestemmingsplannen in de Bommelerwaard.

Wie maakt de omgevingsvisie Bommelerwaard?

De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel zijn aan zet om een omgevingsvisie voor de Bommelerwaard te maken. Zij doen dat niet alleen. Het gaat namelijk over de toekomst van úw leefomgeving. Daarom waren er in 2020 verschillende momenten waarop de gemeenten inbreng hebben opgehaald van inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners.

Wat is er tot nu toe gebeurd?

Begin 2020 zijn we gestart met de Omgevingsvisie Bommelerwaard. Honderden ansichtkaarten met inbreng van inwoners over wat zij belangrijk vinden in hun woonplaats werden teruggestuurd. Tijdens de actieweek trok een koffiekar door de gemeenten en volgden er op diverse locaties gesprekken. We ontvingen de mooiste foto’s van de Bommelerwaard tijdens de fotowedstrijd en op het digitale platform reageerden bezoekers op stellingen. Speciaal voor samenwerkingspartners was er een digitale bijeenkomst. Alle inbreng werd in de maanden daarna verwerkt. Daar kwamen nieuwe uitdagingen en vragen uit voort, die eind oktober tijdens digitale bijeenkomsten (digitaal vanwege het coronavirus) zijn besproken met geïnteresseerde inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners.

Meer nieuws