Hoe houden we het coronavirus op afstand?

Geplaatst op maandag 7 september 2020

Een bericht van de heer H.M.F. (Hubert) Bruls, voorzitter van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

‘Houd afstand, daarmee houden we ook het virus ook op afstand.’ Hubert Bruls, voorzitter van onze Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, blijft  samen met de burgemeesters uit de regio dit keer op keer vertellen. Tegelijk moeten onze bestuurders ook keuzes maken. Bijvoorbeeld over hoe  beroepen als kappers, het sporten en de horeca kunnen blijven doorgaan.

Geen eenvoudige opdracht?

Communicatie is de grootste uitdaging. In het voorjaar was de ernst meer dan helder. Er overleden veel mensen en er werden nog meer mensen ziek; IC’s stroomden vol. Afstand bewaren en geen sociale activiteiten was toen de boodschap voor iedereen Ik heb ook echt respect voor iedereen waarbij het soms echt lastig werd. Er waren beperkingen bij uitvaarten, opa en oma en inwoners met een beperking mochten niet bezocht worden en scholieren zagen hun examenfeestjes niet doorgaan.

U sprak eerder over een zomerslaapje, maar het virus lijkt weer ontwaakt

Gelukkig hebben we het virus meer onder controle. Tegelijk zien we ook een stijging op plekken in het land. En dat is niet ver bij ons vandaan. We moeten  dus waakzaam blijven. En daarom luisteren naar  het advies om sociale activiteiten met vrienden en familie thuis nog even uit te stellen.

Zijn wij in Gelderland-Zuid dan de dupe van wat er elders in Nederland ontstaat?

De adviezen komen uit landelijke cijfers. En dat is wat mij betreft dan ook klip en klaar landelijk advies. Maar er is gelukkig ook heel veel wél mogelijk. Onze ondernemers in de regio tonen veel creativiteit. Hierdoor kunnen we  veilig  winkelen, een hapje eten en toch wat vermaak met elkaar hebben.

Toch voelen velen de coronaregels niet altijd even begrijpelijk of eerlijk. Wat wilt u tegen hen zeggen?

Ik en mijn collega burgemeesters begrijpen dit. Bovendien is het ook niet altijd even duidelijk. Toch stemt de veerkracht van ons allemaal mij hoopvol. Blijf elkaar ook ruimte geven en let op elkaar. En mocht het soms moeilijk zijn om vol te houden: denk dan aan het verdriet van families als er mensen ziek zijn of overlijden. Denk aan ondernemers die al lang inkomsten moeten missen: hoe eerder het virus stopt, hoe beter voor economie en voor ons allemaal. Het motto blijft nog steeds: alleen samen krijgen we corona onder controle

Kader

De basisregels zijn al geruime tijd hetzelfde:

  • Blijf thuis bij klachten en laat u testen (bel voor een afspraak: 0800-1202).
  • Houd altijd en overal 1,5 meter afstand van anderen.
  • Ontvang maximaal 6 bezoekers thuis.
  • Blijf weg van drukke plekken.
  • Was vaak uw handen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Bent u op vakantie geweest in een gebied met veel besmettingen (code oranje)? Blijf 10 dagen thuis.

Vragen?

U kunt bellen naar 0800 – 1351 (tussen 8.00 en 20.00 uur).

Meer nieuws