Middeleeuwse visfuik aangetroffen bij archeologische opgraving

Geplaatst op maandag 30 september 2019

Tijdens een archeologische opgraving aan de Duitse Weistraat in Kerkdriel is op woensdag 25 september een middeleeuwse visfuik aangetroffen. De goed bewaarde visfuik van houten twijgen heeft een omvang van circa 120 bij 50 centimeter. Een dergelijke vondst is zeldzaam. In heel Nederland is tot op heden slechts een handjevol van dergelijke visfuiken uit deze periode gevonden.

BAAC Bureau voor Archeologie en Bouwhistorie graaft sinds 2 september in opdracht van gemeente Maasdriel de resten van de vermoedelijke voorburcht van een middeleeuws mottekasteel op. De gemeente en waterschap Rivierenland realiseren namelijk een waterberging op deze locatie waardoor de resten niet in de grond bewaard kunnen blijven.

Aangename verrassing
De vondst van de visfuik komt als een aangename verrassing op één van de laatste opgravingsdagen. Tot nu toe zijn vooral aardewerk en botresten van dieren aangetroffen. Ook zijn houten palen gevonden van twee bruggen over de gracht naar de voorburcht en de hoofdburcht. Nader onderzoek naar deze palen zal waarschijnlijk uitwijzen wanneer de bruggen zijn aangelegd en dus uit welke periode de motteburcht precies stamt.

Waardevol inkijkje
Op advies van de regioarcheoloog wil gemeente Maasdriel de fuik in zijn geheel laten lichten en conserveren. Deze complete fuik kan nieuwe informatie prijsgeven over gebruikte technieken en materialen en biedt hiermee een waardevol inkijkje in het leven tijdens de middeleeuwen.

Meer nieuws