In het zonnetje: Arnold van Ham

Geplaatst op donderdag 10 januari 2019

Geboren en getogen Maasdrielenaar Nol rijdt al 15 jaar lang rond door Maasdriel met het befaamde Veegbeest om zwerfafval en dumpingen op te ruimen. Al rijdend begroet hij Jan en alleman met een handgebaar. Wat Nol het meest bevalt aan zijn werk is de praktische insteek met veel vrijheid, het contact met mensen en de prachtige natuur. Wat vind je in de natuur allemaal op een werkdag?

Nol kent ieder plekje op zijn duimpje, zo weet hij broedplekken voor ooievaars te vinden en de belangrijkste dumpplekken van huishoudelijk afval: ‘het is zonde dat er zoveel vuil in de natuur ligt’. Van kapotte fietsen tot autobanden tot huisvuil, Nol treft de meest bijzondere afvalsoorten aan. Zelfs drugs- en slachtafval komen geregeld voor, dat een speciale behandeling vereist.

Het eindresultaat liegt er dan ook niet om: ‘Iedere dag krijg ik mijn wagen vier keer gevuld. In één volle wagen past ongeveer 175 kg afval. Dit is goed voor een volle vuilcontainer per week. Zonde als je het mij vraagt.’ Het zou een hoop schelen als verantwoordelijke hun afval naar de milieustraat brengen of toevoegen aan de daarvoor bestemde afvalbak.

Gelukkig krijgt Nol wekelijks hulp van diverse inwoners en vrijwilligers om de natuur schoon te houden. ‘Bij de Maasuiterwaarden raapt bijvoorbeeld een vrouw afval. Tussen de A2 en de spoorlijn zijn er ook verschillende vrijwilligers die zwerfafval opruimen. Alle vrijwilligers zetten iedere week een afvalzak langs de weg. De volle afvalzakken haal ik vervolgens op en breng ik naar de gemeentewerf.’

Dankzij de inspanningen van de buitendienst, betrokken inwoners en andere vrijwilligers blijft de natuurlijke omgeving in Maasdriel schoon. Daarom spreekt gemeente Maasdriel haar dank uit naar Nol en alle vrijwilligers. Zo heeft de natuur minder schade en blijft het Maasdrielse landschap een genot voor het oog.

Mocht u ook een steentje bij willen dragen door zwerfafval te ruimen, neem dan contact op via info@maasdriel.nl 

Meer nieuws