Lees pagina voor

Bommelerwaards preventieakkoord

Hoe kunnen we als gemeente een gezonde leefstijl bij onze inwoners stimuleren? Daarover maakten we samen met de gemeente Zaltbommel en partners uit de Bommelerwaard afspraken. Die afspraken staan in het Bommelerwaards preventieakkoord, dat in december werd ondertekend door alle samenwerkende partijen.

Allemaal gezond in de Bommelerwaard

Dat is het doel van het preventieakkoord. De eerste periode richten we ons vooral op de jongste inwoners, iedereen onder de 18 jaar. Het is belangrijk dat alle kinderen een goede, gezonde start kunnen maken in hun leven. We focussen ons op drie thema’s waar in de Bommelerwaard veel winst op te behalen is:

Bekijk het Bommelerwaards preventieakkoord (PDF, 233.8 kB)

Samen aan de slag

Overtuigd van de meerwaarde van een gezamenlijke aanpak ondertekende wethouder Anita Sørensen het preventieakkoord: “Onze gemeente biedt alle mogelijkheden voor een gezonde leefstijl. Denk aan de prachtige plekken die uitnodigen om buiten lekker te gaan bewegen. Toch valt er nog veel winst te behalen op het gebied van een gezond gewicht, vergroten van de veerkracht en alcoholgebruik. Inwoners zijn zich nog niet altijd bewust van de mogelijkheden of kunnen wel wat hulp gebruiken op weg naar een gezondere leefstijl. Daar gaan we samen met onze partners mee aan de slag.”

Wat doen we al?

In de Bommelerwaard zijn er al veel goede initiatieven. Zo is er in 2021 een sportakkoord opgesteld om sport en bewegen te stimuleren. Om jongeren bewust te maken van de negatieve gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer bieden we sinds dit jaar de Alcoholverkeerscursus aan. Tijdens die cursus leren jongeren over het gevaar van alcoholgebruik en andere afleiding in het verkeer. Jongeren die rijles hebben of net hun rijbewijs hebben gehaald kunnen de cursus gratis volgen. Wanneer zij de cursus goed afronden, kunnen ze hun rijbewijs gratis afhalen bij de gemeente. 

Wat kunt u doen?

Iedereen kan stappen zetten om gezonder te leven. Dat kan vaak al met kleine aanpassingen in uw dagelijks leven. Heeft u kinderen? Stimuleer ze dan om met u mee te doen. Wandel iedere dag minimaal 20 minuten, drink voldoende water, eet gezond volgens de schijf van vijf en slaap voldoende. Kijk voor meer tips en adviezen over gezond leven eens op de facebookpagina van Maasdriel gezond (Deze link gaat naar een externe website)

Samenwerking

Het Bommelerwaards preventieakkoord is een samenwerking van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel met GGD Gelderland-Zuid, IrisZorg, Voeding-Wijzer, Diëtist Zaltbommel, Praktijk voor kinderfysiotherapie Maartje Wormgoor, Santé Partners / STMR, Spel&, Sta Op Coaching, Welzijn Bommelerwaard, Zorggroep Beter in Bommelerwaard, Connect2jeugd, Buurtzorg Jong, Onderwijs, Sport, dorpsraden Bommelerwaard.

Wilt u zich als professional samen met ons inzetten voor de gezondheid van onze inwoners? Neem dan contact op met de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Maasdriel via info@maasdriel.nl of 14 0418.

Partners tekenen Bommelerwaards Preventieakkoord