Lees pagina voor

18 jaar en dan?

Als je 18 jaar wordt, betekent het dat er een aantal dingen gaan veranderen. Naast dat je volwassen wordt, krijg je ook meer plichten en verantwoordelijkheden. Zoals het afsluiten van een zorgverzekering, het regelen van studiefinanciering en het aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst. Wil je weten wat er voor jou gaat veranderen en wat je moet regelen? Kijk dan op overheid.nl (Deze link gaat naar een externe website)

Wat moet je regelen?

Het regelen van verplichte zaken:

DigiD

Het aanvragen van een DigiD is belangrijk, want zonder DigiD kun je bepaalde dingen niet regelen. Een DigiD is een persoonlijke code die je gebruikt om in te loggen op de website van de overheid. Jouw DigiD gebruik je online om jezelf te identificeren. Een DigiD aanvragen kan via DigiD.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Zorgverzekering

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben. Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd bij je ouders. Vanaf je 18e ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Ook als je nog bij je ouders woont. Kijk voor een volledig overzicht op de website zorgverzekeringslijn (Deze link gaat naar een externe website).

Donorregister

Wil jij je organen en weefsels na jouw overlijden doneren? We begrijpen dat dit een onderwerp is waar je nu niet mee bezig bent. Maar door het invullen van jouw keuze weet iedereen wel hoe jij erover denkt. Op Donorregister.nl (Deze link gaat naar een externe website) wordt het donorregister uitgelegd.

Wat is slim om te regelen?

Bepaalde zaken die niet verplicht zijn om te regelen, maar wel aan te raden zijn:

Toeslagen

Vanaf je 18e kun je verschillende toeslagen aanvragen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Het is verstandig om te kijken of jij recht hebt op toeslagen, want dat kan veel geld schelen. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst (Deze link gaat naar een externe website).

Aanvullende zorgverzekering

Bepaalde zorgkosten worden niet volledig vergoed door de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde geneesmiddelen, bril, fysio of de tandarts. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Wil je weten of jij een aanvullende zorgverzekering nodig hebt? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten.
Vanaf je 18e ben je namelijk zelf aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt. Voordat je een verzekering afsluit, vraag eerst na bij je ouders of zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben en of jij onder hun polis valt. Zo niet, dan is het verstandig om deze wel af te sluiten.

Inboedelverzekering

Ga je op jezelf wonen? Dan is het verstandig om je inboedel te verzekeren.

Studiefinanciering

Ben je student aan het mbo, hbo of universiteit dan kun je studiefinanciering aanvragen. Kijk voor meer informatie op Duo.nl (Deze link gaat naar een externe website)

Sociale Huurwoning

Wil je over vijf of tien jaar een sociale huurwoning? Dan moet je er op tijd bij zijn. De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn namelijk heel erg lang. Schrijf je dus direct in als je 18 jaar wordt. Dit kan bij Woningstichting Maasdriel (Deze link gaat naar een externe website) of De Kernen (Deze link gaat naar een externe website).

Wil je weten welke verzekering voor jou eventueel belangrijk of interessant is? Kijk dan op wijzer in geldzaken (Deze link gaat naar een externe website).

Wat mag je gaan doen

Je bent meerderjarig en volgens de wet volwassen, als je 18 jaar bent, mag je: