Lees pagina voor

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Waar gesproken wordt over trouwen en huwelijksvoltrekkingen geldt dit tevens voor het registreren van partnerschappen en het voltrekken daarvan.

Vanaf 1 januari 2018 vallen alleen het vermogen (bezittingen en schulden) dat de echtgenoten vanaf trouwdatum opbouwen en het vermogen dat ze voor de trouwdatum gezamenlijk hadden, onder de gemeenschap van goederen.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website). Zoek onder: Op welke manieren kan ik trouwen.
Een notaris kan u adviseren over het wel of niet sluiten van huwelijkse voorwaarden.

Locaties

Er zijn diverse trouwlocaties in Maasdriel. Het is ook mogelijk op een door u zelf gekozen locatie te trouwen.

Gratis huwelijk

Op dinsdag 10:00 uur of 10:15 uur kunt u gratis trouwen. Hiervoor gelden de volgende regels:

Sober huwelijk

Een sober huwelijk kan maandag om 10:00 uur of 10:15 uur plaatsvinden in het gemeentehuis. Dit is bedoeld voor paren die het als formaliteit zien maar het toch fijn vinden om gasten uit te nodigen. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden:

Geregistreerd partnerschap omzetten naar huwelijk

Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt hiervoor een akte van omzetting. Door de omzetting eindigt het geregistreerd partnerschap en is het huwelijk een feit. Let op: Een huwelijk dat ontstaan is na het omzetten van geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland meestal niet erkend.

Een omzetting naar een huwelijk is iets anders dan het sluiten van een huwelijk. U heeft geen getuigen nodig als u uw geregistreerd partnerschap laat omzetten in een huwelijk. U kunt bij de gemeente een ceremonie aanvragen. U hoeft geen ja-woord te geven, maar dat mag wel.

Wat moet u regelen?

De melding voorgenomen omzetting van uw geregistreerd partnerschap in een huwelijk kunt u direct digitaal doen. Om in te loggen hebt u beide uw DigiD nodig. Zorg ook dat u allebei een scan van uw identiteitsbewijs bij de hand heeft. Bij de melding geeft u de volgende voorkeuren door:

De aangegeven omzettingsdatum ligt pas vast als u een schriftelijke bevestiging van de gemeente Maasdriel heeft ontvangen.
Wij houden rekening met uw voorkeur maar kunnen geen garanties geven. Nadat wij uw melding hebben ontvangen hoort u van ons of de door u gekozen trouwambtenaar kan.

Melding omzetten partnerschap naar huwelijk met DigiD. (Deze link gaat naar een externe website)

Hebt u geen DigiD of lukt het niet om de melding te doen? Neem dan contact met ons op via 14 0418 of info@maasdriel.nl.