Lees pagina voor

Invulling van uw ceremonie

De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) sluit het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Zij verzorgen een onvergetelijke ceremonie. Het is mogelijk om een andere invulling aan de ceremonie te geven. Er zijn daarbij drie opties:

Een toespraak door een familielid of vriend(in)

U kunt de huwelijksvoltrekking of partnerschap samen met de trouwambtenaar van de gemeente Maasdriel verzorgen. Een familielid of vriend(in) houdt dan bijvoorbeeld de toespraak. De wettelijke formaliteiten zoals het ja-woord en het ondertekenen van de aktes doet de trouwambtenaar. In dit geval hoeft u dit alleen te melden bij de afdeling Burgerzaken. Dit is gratis en er is geen aanwijzing en beëdiging nodig.

Een trouwambtenaar uit een andere gemeente

Een trouwambtenaar uit een andere gemeente mag uw huwelijk of geregistreerd partnerschap in Maasdriel sluiten als u dit aanvraagt. De trouwambtenaar van een andere gemeente wordt dan voor uw trouwdag benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) in gemeente Maasdriel.

Aanvragen trouwambtenaar andere gemeente

Dien uw aanvraag uiterlijk 4 maanden vóór de datum van het huwelijk of registratie in bij de afdeling Burgerzaken. Mail het ingevulde aanvraagformulier (PDF, 149.7 kB)naar info@maasdriel.nl. Houd er rekening mee dat u de procedure pas kunt starten als u de melding voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap heeft afgerond.

Bij de aanvraag voegt u de volgende documenten toe:

Hierna nemen wij contact met de trouwambtenaar op om de aanvraag af te ronden.

De extra kosten voor de aanwijzing van een al beëdigde BABS zijn € 106.00

Een familielid of vriend(in) als trouwambtenaar

Wilt u uw huwelijksvoltrekking of partnerschap laten registreren door een familielid of vriend(in)? Dan maakt de gemeente Maasdriel deze persoon voor één dag ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarnaast wordt deze persoon beëdigd bij de rechtbank. Dit betekent dat hij of zij een officiële belofte of eed moet afleggen.

Voorwaarden voor trouwambtenaar voor één dag:

Om de huwelijkssluiting wettelijk en correct uit te voeren is het nodig dat er een training “babs voor één dag” gevolgd wordt.
Graag het certificaat hiervan tijdig overleggen.

Bij de huwelijksvoltrekking is ook een regulier buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Maasdriel aanwezig. Die ziet erop toe dat de ceremonie op de juiste wijze verloopt. De ambtenaar van de gemeente is maximaal 45 minuten aanwezig. Het officiële gedeelte van de ceremonie moet in deze tijd plaatsvinden.

Aanvragen familielid of vriend(in) als trouwambtenaar

Dien uw aanvraag uiterlijk 6 maanden voor de datum van het huwelijk of de partnerschapsregistratie in bij de afdeling Burgerzaken. Mail het ingevulde aanvraagformulier (PDF, 149.7 kB) naar info@maasdriel.nl. Houd er rekening mee dat de u de procedure pas kunt starten als u de Melding voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap heeft afgerond.

Na ontvangst van het verzoek met bijlagen nemen wij contact met u en de aanstaande trouwambtenaar op. De aanstaande trouwambtenaar ontvangt een instructie over de werkwijze en de wettelijke formaliteiten zodat duidelijk is wat het voltrekken van een huwelijk inhoudt.

De extra kosten voor de aanwijzing en beëdiging zijn € 401,00.
Bij een gratis of een sober huwelijk kunt u geen trouwambtenaar voor één dag laten aanwijzen.