Erkenning (ongeboren) kind
Hiervoor maakt u een afspraak. Ook voor een vrouw is het mogelijk om het (ongeboren of geboren) kind van een (aanstaande) moeder te erkennen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor elke andere erkenning. Beide personen moeten bij de afspraak in het gemeentehuis aanwezig zijn.
Meenemen
- Geldig identiteitsbewijs van de erkenner.
- Geldig identiteitsbewijs van de moeder.
- Bij ouders van hetzelfde geslacht hebben wij ook een donorverklaring nodig.
- Heeft de moeder op meerderjarige leeftijd in het buitenland gewoond? Dan moet zij een bewijs overleggen dat zij ongehuwd was in het land van herkomst op het moment dat zij in Nederland kwam wonen.
Erkennen voor de geboorte
Een erkenning tijdens de zwangerschap noemen we een erkenning ongeboren vrucht. Dit heeft als voordeel dat het wettelijk ouderschap bij de geboorte al vastgelegd is.
Erkennen bij of na de geboorte
Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte, tenzij er al een vader in de geboorteakte van het kind vermeld staat. Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven. Kinderen vanaf 12 jaar moeten ook zelf schriftelijk toestemming geven voor de erkenning.
Kosten
Aan erkennen zijn geen kosten verbonden.
Naamskeuze
Bij erkenning kan de achternaam van het kind worden gekozen. Alle volgende kinderen die uit diezelfde relatie worden geboren krijgen dezelfde achternaam.
Vanaf 1 januari 2024 is het ook mogelijk om een dubbele achternaam te kiezen. Meer informatie hierover staat op de pagina Naamskeuze.
Ouderlijk gezag
U krijgt door erkenning automatisch het gezag over een kind. Er kan ook voor gekozen worden dat moeder alleen het gezag heeft.