Lees pagina voor

Erkenning (ongeboren) kind

Hiervoor maakt u een afspraak. Ook voor een vrouw is het mogelijk om het (ongeboren of geboren) kind van een (aanstaande) moeder te erkennen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor elke andere erkenning. Beide personen moeten bij de afspraak in het gemeentehuis aanwezig zijn.

Meenemen

Erkennen voor de geboorte

Een erkenning tijdens de zwangerschap noemen we een erkenning ongeboren vrucht. Dit heeft als voordeel dat het wettelijk ouderschap bij de geboorte al vastgelegd is.

Erkennen bij of na de geboorte

Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte, tenzij er al een vader in de geboorteakte van het kind vermeld staat. Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven. Kinderen vanaf 12 jaar moeten ook zelf schriftelijk toestemming geven voor de erkenning.

Kosten

Aan erkennen zijn geen kosten verbonden.

Naamskeuze

Bij erkenning kan de achternaam van het kind worden gekozen. Alle volgende kinderen die uit diezelfde relatie worden geboren krijgen dezelfde achternaam.
Vanaf 1 januari 2024 is het ook mogelijk om een dubbele achternaam te kiezen. Meer informatie hierover staat op de pagina Naamskeuze.

Ouderlijk gezag

U krijgt door erkenning automatisch het gezag over een kind. Er kan ook voor gekozen worden dat moeder alleen het gezag heeft.