Lees pagina voor

Statushouders

Hulp aan statushouders

Wij willen dat iedereen in de gemeente mee kan doen aan activiteiten, onderwijs kan volgen en ergens een thuis heeft. Om jou, als statushouder, zo goed mogelijk te helpen, werken we samen met andere organisaties.

Wanneer ben je een statushouder?

Je bent statushouder als jouw asielaanvraag is goedgekeurd en jij in Nederland mag wonen. Je krijgt een tijdelijke verblijfsvergunning voor een periode van vijf jaar. Je mag een opleiding volgen en/of werken in Nederland. Maar je bent ook verplicht om de Nederlandse taal te leren.

Inburgering

Om mee te kunnen doen in de samenleving, is het belangrijk dat je Nederlands leert en weet hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Dit heet inburgeren. Vanaf 1 januari 2024 werken wij samen met gemeente Zaltbommel en Stichting Kompas Bommelerwaard om nieuwe inwoners hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen.

Wie doet wat?

De inburgeringsconsulenten van de gemeenten en medewerkers en vrijwilligers van Stichting Kompas gaan samenwerken als één team. Zij zorgen voor de organisatie en uitvoering van de inburgering en de praktische begeleiding van de statushouders. Stichting Kompas is verantwoordelijk voor de maatschappelijke begeleiding.

Welzijn Bommelerwaard (Deze link gaat naar een externe website) die voorheen medeverantwoordelijk was voor de maatschappelijke begeleiding, blijft vanaf 2024 beschikbaar als brede welzijnsorganisatie voor alle inwoners van de Bommelerwaard, inclusief de inburgeraars.

Contact en informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de inburgeringsconsulenten via 14 0148 (Deze link gaat naar een externe website) of mail naar info@maasdriel.nl of neem contact op met Hanneke Wit van Stichting Kompas via 06 13 68 05 27 (Deze link gaat naar een externe website) of mail naar wegwijs@kompasbommelerwaard.nl.

Wil je samen met iemand de Nederlands taal oefenen?

Dan is misschien een taalmaatje iets voor jou. Een taalmaatje is iemand met wie je kunt praten, lezen of iets anders. Je oefent in gesprekken de Nederlandse taal en leert meer over de cultuur in Nederland. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stichting Kompas Bommelerwaard (Deze link gaat naar een externe website).

Werk en Inkomen

Werkzaak Rivierenland (Deze link gaat naar een externe website) helpt bij het vinden van werk en biedt inkomensondersteuning. Heb je vragen over jouw uitkering, dan kun je contact opnemen met een werkcoach van Werkzaak.