Lees pagina voor

Kunst in de gemeente

Dit jaar doen we voor de derde keer mee aan het project ‘Kunst in de gemeente’ van Stichting Kunstweek. Maasdrielse kunstenaars konden kunstwerken/ontwerpen indienen. Dit jaar hadden we een bijzonder thema, namelijk ’25 jaar Maasdriel’.

Van 1 juni t/m 15 augustus 2023 riepen we, in samenwerking met Stichting Kunst in de Gemeente, Maasdrielse kunstenaars op om hun werk in te sturen. In totaal hebben 5 kunstenaars 10 ontwerpen ingestuurd. Uit deze inzendingen heeft de vakjury 6 kunstwerken geselecteerd. Daarna was het de beurt aan de inwoners om te stemmen. Bijna 1000 inwoners hebben hun stem uitgebracht.

Tentoonstelling drie genomineerden

De drie kunstwerken met de meeste stemmen waren van 23 oktober tot en met 2 november te bekijken in de hal van het gemeentehuis. De finalisten waren :
- Kathedraal in het groen van Rachel Hom-van de Wildenberg
- 25 jaar Maasdriel van Bertus de Leeuw
- Catching the Miracles van Danielle van Broekhoven

En de winnaar is…

‘Kathedraal in het groen’ Rachel Hom-van de Wildenberg ontvangt vanuit stichting Kunstweek een cheque van € 3.000, -. En haar kunstwerk wordt een jaar lang tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis. Gefeliciteerd Rachel!!

Op donderdag 2 november maakte wethouder Sørensen namens de vakjury het winnende kunstwerk bekend. De vakjury vond dit kunstwerk, hoewel het nog niet is gerealiseerd, wat betreft raakvlakken met het thema en zeggingskracht het mooiste. Het geeft een duidelijk beeld hoe het kunstwerk eruit gaat zien. De vakjury gaat ervan uit dat het kunstwerk door de grootte en het 'glas in lood'-effect impact zal hebben en de aandacht zal trekken. Daarnaast geeft het kunstwerk een monumentale indruk. Het kunstwerk is vernieuwend, echt iets anders.   

We willen Rachel, Bertus, Daniëlle en alle kunstenaars bedanken die mee hebben gedaan aan deze verkiezing.

De vakjury bestaat uit wethouder cultuur Anita Sørensen, Roland Gieles kunsthistoricus en curator van museum Stadskasteel Zaltbommel, Mariella van Heck, cultuurcoach bij stichting Welzijn Bommelerwaard en winnaar van de tweede kunstverkiezing Loes van Glabbeek.