Lees pagina voor

Twee jaar Oekraïne opvang in Maasdriel

2 april 2024

Begin 2022 brak de oorlog uit in Oekraïne. Miljoenen Oekraïners ontvluchtten hun thuisland en lieten noodgedwongen huis en haard achter. Gemeenten in Nederland kregen de opdracht om opvang te regelen. Ook Maasdriel biedt een thuis aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Sinds 30 maart 2022 worden ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op EuroParcs aan de Maas in Kerkdriel. Vanaf half april 2024 worden dat er ongeveer 360.

Uitbreiding van 300 naar 360 plaatsen op EuroParcs aan de Maas

Met 300 vluchtelingen vangen we relatief gezien de meeste Oekraïners op in de provincie Gelderland. In het hele land zitten de opvanglocaties voor Oekraïners inmiddels vol. De nood is dus hoog voor meer opvangplekken. We willen bijdragen aan meer opvangplekken en tegelijkertijd de regie behouden op zowel de aantallen als de interne organisatie. Daarom besloten we om de opvang op EuroParcs aan de Maas per half april uit te breiden met 60 plekken. Hiermee helpen we én zorgen we dat het hier goed kunnen blijven organiseren.”

Oekraïners onderdeel van de samenleving

De Kerkdrielse Oekraïners leven in rust en harmonie met elkaar op EuroParcs aan de Maas. Ze zijn onderdeel van de Maasdrielse samenleving geworden. De Oekraïense kinderen gaan bijvoorbeeld inmiddels naar een reguliere school. En inmiddels werkt driekwart van de Oekraïners. Het werk dat ze doen is verschillend. Ze werken onder meer in de retail, dienstverlening, bouw, als jurist en in het onderwijs. Wethouder De Raaf: “Deze mensen willen niet ‘stil’ zitten. We vragen ook actief wat ze zouden willen doen. 85 procent geeft aan op de een of andere manier aan de slag te willen. En dat lukt, je ziet ze steeds vaker op een werkplek in de lokale samenleving. Bij een restaurant, de bakker of de apotheek. Het is overigens niet zo dat die andere 15 procent niet wil werken. Het is voor sommigen door omstandigheden niet mogelijk om buitenshuis te werken”

Interviews over hoe het nu gaat in april in de Bommelerwaardgids

Benieuwd naar het reilen en zeilen op de Oekraïne-opvang in Maasdriel? In april publiceren we wekelijks informatie over de opvang in weekkrant de Bommelerwaardgids, waaronder verhalen en interviews over hoe het nu gaat met de Maasdrielse Oekraïners en hoe de opvang georganiseerd is. Aan het woord komen onder meer Oekraïners, een sportleraar, mensen die de tandzorg bij de Oekraïense kinderen verzorgen en vrijwilligers.

Particuliere opvang in het zonnetje

Ook zetten we deze maand de particulieren in Maasdriel die de afgelopen 2 jaar Oekraïners hebben opgevangen in het zonnetje.

Wethouder De Raaf: “Het is echt hartverwarmend dat zoveel mensen hun deur en hart open hebben gezet om te helpen.”